0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

MEDICIN / CANCER | Ryggmetastaser / behandling / Uppsala Akademiska sjukhus

>>
Metastaser i ryggen förekommer vid flera vanliga cancersjukdomar såsom prostatacancer, bröstcancer och lungcancer. Med hjälp av en datorbaserad modell ska kirurgerna bli bättre på att förutse överlevnad och vilka patienter som kan dra nytta av en operation. Modellen ska utvecklas av forskare vid ryggsektionen på Akademiska sjukhuset i samarbete med forskare vid KI och i USA.

– Utmaningen för oss ryggkirurger är att veta vilka patienter som kan dra nytta av en operation eftersom kirurgin kan ge komplikationer och patienter med ryggmetastaser ofta är svårt sjuka. Förhoppningen är att vi ska bli ännu bättre på att välja rätt behandling för rätt patient – och minska risken för komplikationer, säger Christian Carrwik, specialistläkare vid ortopedkliniken, Akademiska sjukhuset, som nyligen tilldelats Svensk Ortopedisk Förenings forskningsstipendium för sin forskningsstudie om kirurgisk behandling av ryggmetastaser.

På Akademiska sjukhuset utförs cirka 700 ryggoperationer per år, varav cirka 250 görs på Elisabethsjukhuset av kirurger från Akademiska. De vanligaste operationerna beror på förträngning i ryggradskanalen, så kallad spinal stenos, samt diskbråck i ländrygg och halsrygg. Akademiska sjukhuset har också ansvar för frakturkirurgi, ryggmetastaser och skolioskirurgi inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

– Att cancern sprider sig till ryggen förekommer vid flera vanliga cancerformer exempelvis prostatacancer, bröstcancer och lungcancer. Metastaser i ryggen kan ge akuta symtom i form av ryggmärgspåverkan. Vi vill inte operera någon med för kort tid kvar i livet för att kunna dra nytta av fördelarna med operation, samtidigt som vi inte ska avstå att operera någon med relativt god prognos, förklarar Christian Carrwik.

Han berättar att utvecklingen inom cancerbehandlingen har gått snabbt fram de senaste decennierna, men att de verktyg som används inom ryggkirurgin för att förutspå överlevnad börjat att bli föråldrade.

Inom ryggkirurgin används idag så kallad 3D-navigation vid många operationer så att operatören direkt kan se hur isatta skruvar och andra implantat i ryggen kommer att hamna utan att behöva vänta till röntgenundersökning dagen efter för att se resultatet. Detta har enligt Christian Carrwik minskat risken för omoperation.

– Industrin kring ryggkirurgi är en mångmiljardbransch och det kommer ständigt nya tekniska innovationer. Vi måste vara nyfikna och öppna för förändring men samtidigt ha ett kritiskt förhållningssätt, fortsätter han. 

Nota bene: Forskningsstipendiet på 30 000 kronor från Svensk Ortopedisk Förening ska användas i ett forskningsprojekt om ryggmetastaser som Christian Carrwik driver i samarbete med forskare vid KI och USA.

_______________________________
Textförfattare: Akademiska sjukhuset
(Urspr. publicerad 11 september 2019)

_______________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.