0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

LITTERATUR | Bokbussen / Uppsala kommun

>>
1969 var inte bara året då människan landade på månen – det var också året då biblioteksbussen i Uppsala kommun för första gången rullade ut på landsbygden för att förse människor med böcker och gemenskap. Nu har det blivit dags att fira denna klenod som i år fyller 50 år.

 

Snöblandat regn, oplogade vägar eller sommarens varmaste dag – inget har hindrat bokbussen från att enträget fortsätta komma ut på landsbygden för att erbjuda invånarna böcker. År efter år. 

– Våra rullande bibliotek är viktiga för en levande landsbygd. För barnen i förskolor och skolor, äldre som får besök av ”Boken kommer” och förstås för låntagare i alla åldrar. Det är en verksamhet vi värnar om och vill utveckla med fler, och mer frekventa, stopp, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Här i Uppsala kommun kommer bokbussen att firas på Vaksala torg lördag 7 september 10.00–11.00. Det kommer att bjudas på godis, delas ut ballonger och självklart kommer det att finnas möjlighet att låna och lämna tillbaka böcker.

Det kommer även att hållas tal. Bland annat av kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP), av barn som brukar besöka bokbussen samt av en trogen låntagare i 90-års åldern som besökt Uppsalas bokbuss sedan starten 1969.

Idéen till bokbussverksamheten i Sverige kom, som mycket annat, från början från USA och Storbritannien. Men även Danmark var tidigt ute och startade upp bokbussar.

Den första bokbussen i Sverige rullade i Borås 1948. Sedan dess har bokbussen utvecklats från att vara något av en tillfällig lösning till att bli ett viktigt och självklart komplement till de fasta biblioteken.

___________________________
Textförfattare: Uppsala kommun
___________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.