0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

MARINT | Östersjön / Yrkesfiske / Fångstkvoter / WWF

>>
Europeiska kommissionens senaste förslag för 2020 års fångstkvoter i Östersjön följer inte de minimikrav som tagits fram av EU:s gemensamma fiskepolitik. Detta måste Europas fiskeministrar rätta till när de ska besluta om detta i oktober, anser Världsnaturfonden WWF.

Det var förra fredagen (läs 30 augusti) som Europeiska kommissionen presenterade sina förslag för 2020 fångstkvoter i Östersjön för 9 av totalt 10 fiskekvoter. För torsken i östra Östersjön föreslogs ett fortsatt stopp för det riktade torskfisket, vilket skulle innebära att det inte kommer finnas någon specifik kvot för respektive medlemsland.  

Trots målet om stoppat överfiske till 2020 som satts upp i EUs gemensamma fiskeripolitik (GFP), innehöll kommissionens förslag kvoter som är över de vetenskapliga råden för 3 av 9 av Östersjöns fiskbestånd.

– Det Internationella Havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer för torsken i östra delen av Östersjön är att kvoten ska vara noll och detta gäller inte enbart det riktade fisket utan även bifångst av torsk i annat fiske. Att kommissionens har öppnat upp för en bifångstkvot för torsk är därför oroande, säger Karin Glaumann, fiskexpert WWF.

EU kommissionen har dessutom ignorerat ICES råd att upphöra med fisket av den vårlekande sillen i västra Östersjön för andra året i rad.

– Även de två laxkvoterna har satts för högt. Detta strider mot EU lagstiftning och försvårar fiskbeståndens återhämtning, fortsätter Karin Glaumann.

Positivt är dock att kommissionen beslutat att följa ICES råd för torsk i västra Östersjön, strömming i centrala Östersjön, Rigabukten och Bottenviken samt rödspätta och skarpsill i Östersjön. Att Kommissionen valt att följa ICES kvotråd för torsken i västra Östersjön innebär en sänkning på nästan 70 procent, vilket WWF ser som mycket positivt eftersom detta bestånd länge överfiskats. Förutom att minska fångsterna har man även föreslagit att återinföra ett temporärt fiskestopp under lekperioden och göra ytterligare begränsningar för fritidsfiske.

Om rätt politiska beslut fattas så innebär det att överfiske kan stoppas innan de förödande effekterna har blivit för stora.

– Även om de flesta kvoterna Kommissionen föreslagit följer den vetenskapliga rådgivningen så missar man målet för tre av Östersjöns kvoterade fiskbestånd: den vårlekande sillen och de två laxbestånden. Stora frågetecken kvarstår även kring hur torskbifångster ska hanteras. WWF kommer att fortsätta arbeta för att ministrarna fattar rätt beslut i oktober så att målet om stoppat överfiske till 2020 kan nås, avslutar Karin Glaumann.

___________________________________
Textförfattare: Världsnaturfonden / WWF
(Urspr. publicerad 4 september 2019)

___________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.