0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

HIPPOLOGI / HÄST | Ridkonst / Professur / Statens Lantbruksuniversitet / SLU

Eyjólfur Ìsólfsson på hästryggen. (Foto: SLU)

>>
Den isländske ryttaren och tränaren Eyjólfur Ìsólfsson blir från 1 september 2019 adjungerad professor i ridkonst vid SLU. Professuren har särskild koppling till islandshästridning.

Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund i Islands ledande hästsportcenter Hólar, där han varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är ”Master Trainer”, den högsta tränarnivån på Island.

Eyjólfur Ìsólfsson har producerat uppskattade utbildningsmaterial och är internationellt flitigt utnyttjad för kurser i islandshästridning. Han börjar sin anställning som adjungerad professor på hippologenheten vid SLU på 10 procent av heltid den 1 september.

Anställningen har möjliggjorts tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). HNS finansierar även de två adjungerade professurer i ridkonst som inrättades vid SLU 2011. Då utsågs de internationellt välkända ridsportprofilerna Kyra Kyrklund (inriktning dressyr) och Jan Jönsson (inriktning unghästutbildning och coachning) till professorer i ridkonst på 10–20 procent.

Nu har turen kommit till en förstärkning av hippologutbildningens islandshästinriktning. Islandshästridningen är den hästsportgren som ökat mest i landet under de senaste decennierna. Idag finns ca. 30 000 islandshästar, vilket innebär att rasen är den tredje största i Sverige. Islandshästen används för såväl fritids- och turridning som inom tävlingsverksamhet som bland annat bygger på att hästen har tölt som en speciell gångart.

I och med att islandshästsporten har vuxit så kraftigt finns ett stort behov av välutbildade ridlärare och tränare. Hippologutbildningen vid SLU har därför sedan 2010 en inriktning mot islandshästridning på Hästnäringens riksanläggning Wången i Jämtland. Denna inriktning får nu en välbehövlig förstärkning genom engagemanget av en av de internationellt absolut främsta tränarna och utbildarna av islandshästar och deras ryttare.

_____________________
Textförfattare: SLU
(Urspr. publ. 28 aug. 2019)
_____________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.