0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second
MEDICIN / KVINNA | Högspecialiserad vård / Pilotområden / Socialstyrelsen
>>
Nu har Socialstyrelsen tagit de första besluten om nationell högspecialiserad vård. Dessa rör viss vård vid endometrios, viss vård vid trofoblastsjukdom och den kirurgiska åtgärden EXIT. I september kommer regionerna ges möjlighet att ansöka om tillstånd för att bedriva vården.

Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att se över vilka vårdområden som lämpar sig att bedrivas som nationell högspecialiserad vård, och koncentreras till högst fem enheter i Sverige. Det handlar om komplex och sällan förekommande vård som kräver multidisciplinär kompetens och viss volym för att säkra kompetens och utveckling.

Tre pilotområden – viss vård vid endometrios, viss vård inom området trofoblastsjukdomar och den kirurgiska åtgärden ex. utero intrapartum treatment (EXIT) – har utretts av sakkunniga experter. Deras förslag om koncentration har sedan skickats på remiss under våren, och ärendena har därefter även varit uppe för beredning. Mot bakgrund av det som framkommit har nu Socialstyrelsen fattat beslut om att de tre pilotområdena blir tillståndspliktig nationell högspecialiserad vård.

– Vi har fått in över 100 remissvar varav merparten har varit positiva till förslagen om att koncentrera dessa tre vårdområden. Det är positivt att så många varit engagerade i de här frågorna och det har gjort att vi haft ett gediget underlag att utgå ifrån, säger Kristina Wikner, enhetschef för nationell högspecialiserad vård.

Bidra till ökad kunskap
När det gäller endometrios koncentreras nu viss kirurgi till fem enheter i Sverige. I dag utförs dessa ingrepp på 20-30 kliniker. Den ovanliga kirurgiska åtgärden EXIT – en avancerad form av kejsarsnitt som utförs för att säkerställa fri luftväg hos fostret – kommer att koncentreras till en enhet.

Trofoblastsjukdomar är ett samlingsnamn för tumörer som kan uppstå i samband med graviditet. Enligt beslutet kommer en stor del av diagnostik och monitorering att koncentreras till en nationell enhet.

– Vi tror att det här beslutet både kommer att innebära vinster för patienterna när det gäller exempelvis behandlingstid och tillgång till nya läkemedel, men också bidra till ökad kunskap och möjlighet till forskning om trofoblastsjukdomar generellt, säger Ulrika Joneborg, ordförande i sakkunniggruppen för trofoblastsjukdomar.

Möjlighet att ansöka om tillstånd
Under september kommer Socialstyrelsen att utlysa möjligheten för regionerna att ansöka om att få bedriva den aktuella vården. Därefter fattar nämnden för nationell högspecialiserad vård beslut om vilka regioner som får uppdraget.

– Lärdomarna från pilotområdena ger oss viktiga erfarenheter i det fortsatta arbetet med nationell högspecialiserad vård. Besluten vi nu har tagit syftar till att skapa förutsättningar för en ökad vårdkvalitet och patientsäkerhet. De första tillståndsbesluten beräknas kunna tas av nämnden för nationell högspecialiserad vård i mars 2020, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

__________________________
Textförfattare: Socialstyrelsen
(Urspr. publ. 3 september 2019)
__________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.