0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

| SÄKERHETSPOLISEN / HOTBILD / TERRORISM / EXTREMISTMILJÖER |

>>
Det finns ett långsiktigt hot mot demokratin från såväl vit makt-miljön och den autonoma miljön som den våldsbejakande islamistiska miljön. Samtidigt hanterar Säkerhetspolisen också ett fortsatt attentatshot. För att minska hoten krävs ett långsiktigt och strategiskt arbete.

Tillväxten i extremistmiljöerna har varit omfattande under senare år. Säkerhetspolisen kan se att det i dag finns verksamheter i Sverige där det sker långsiktig och omfattande radikalisering. Det kan handla om till exempel stiftelser, skolor, föreningar och företag, som delvis finansieras av offentliga medel eller från utländska aktörer.

Säkerhetspolisen arbetar kontinuerligt med att reducera hoten från extremistmiljöerna, och som ett led i det arbetet har bland annat samarbetet med andra myndigheter intensifierats.

– För att minska tillväxten och skydda vår demokrati krävs ett långsiktigt och strategiskt arbete på bred front i samhället. Olika samhällsaktörer måste samverka för att begränsa handlingsutrymmet för individer i extremistmiljöerna och de plattformar de verkar ifrån. Det handlar bland annat om förebyggande arbete, operativa insatser och lagstiftning, säger säkerhetspolischef Klas Friberg.

Operativa insatser krävs till exempel för att stoppa pengar som går direkt eller indirekt till finansiering av terrorism eller verksamhet som bidrar till radikalisering och rekrytering. Att förebygga och motverka utanförskap som i förlängningen kan leda till radikalisering är ett exempel på förebyggande arbete.

– Vi måste också agera brett genom till exempel lagstiftning mot innehav av terrorpropaganda i form av avrättningsfilmer och grova våldsskildringar, förbud mot oregistrerade kontantkort och genom att lagföra individer i extremistmiljöerna för andra brott som de gör sig skyldiga till. Terrorismen måste motverkas oavsett brottsrubricering, säger Klas Friberg.

Långsiktigt hot från alla tre miljöer
Det långsiktiga hotet mot demokratin kommer från såväl vit makt-miljön och den autonoma miljön som den våldsbejakande islamistiska miljön. De här aktörerna använder en mängd olika metoder för att nå sina mål. Det handlar inte alltid om grova eller spektakulära brott, utan även om brott som vart och ett inte når särskilt högt på straffskalan, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

I Säkerhetspolisen ingår att skydda demokratin och motverka våldsbejakande extremism.

– För oss handlar det om att människor ska kunna engagera sig politiskt, göra sitt jobb och uttrycka sin åsikt utan att utsättas för våld, hot eller trakasserier eftersom detta – och det inflytande som extremistmiljöerna får över vårt dagliga liv – i förlängningen tystar samhället och hotar demokratin, säger Ahn-Za Hagström.

Parallellt med detta har Säkerhetspolisen att hantera ett fortsatt attentatshot. Utifrån ett attentatsperspektiv är den våldsbejakande islamistiska miljön det största hotet, även om vit makt-miljön och den autonoma miljön också har förmåga att begå den typen av brott.

Via den här länken (leder till krisinformation.se) kan du läsa om vad svenska myndigheter förordar om en terrorhändelse  skulle ske i din direkta närhet.

_____________________________________
Artikeln bygger på ett pressmeddelande från
Säkerhetspolisen (urspr. publ. 2 juli 2019 

_____________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.