Nya satsningar på den offentliga konsten

(KULTUR / OFFENTLIG KONST / UPPSALA KOMMUN)           
>>            
Kulturförvaltningen har sedan årsskiftet en ny avdelning för Offentlig konst. I dagarna har Anna Ehn utsetts till chef för avdelningen, som ska arbeta med att göra den offentliga konsten ännu mer synlig och varierad. Satsningen är möjlig genom att Uppsala kommun utökade investeringsbudgeten för offentlig konst med 30 miljoner kronor i vintras.

Avdelningen ansvarar för all offentlig konst i Uppsala kommun med 8 300 konstverk. Ett hundratal är placerade utomhus, på allmänna platser. Att gestalta konst i nya stadsdelar, på nya skolor och förskolor, på arbetsplatser och i det offentliga rummet hör till avdelningens uppgifter. Att Offentlig konst blir en egen avdelning stärker konstens roll i Uppsala. Kulturförvaltningen arbetar på många sätt för att utveckla Uppsala som konststad.

– Det ska bli väldigt roligt att få leda och utveckla arbetet med den offentliga konsten i Uppsala! Vi har fått en utökad investeringsbudget som gör att vi kan låta konsten ta större plats och bli ännu mer synlig för fler människor och på fler platser. Vi kan få ett varierat utbud av konst och konst på oväntade platser, säger Anna Ehn, nytillträdd chef för avdelningen.

Offentlig konst samarbetar med kommunala bolag för att konst ska kunna komma på plats till exempel när nya Studenterna byggs. Avdelningen arbetar också i projekt med tillfällig konst under begränsad tid och i andra material som inte behöver vara beständiga i många år.

Med samtal, visningar, utställningar och kortfilmer om konst vill avdelningen arbeta för att bredda förståelsen kring konstnärliga gestaltningar. 

– Jag välkomnar Anna Ehn som ny avdelningschef. Hon har tidigare, som intendent för offentlig konst, utvecklat kommunens arbete med konst i offentlig miljö genom att medverka till många väl genomförda projekt, framtagande av nya riktlinjer och genomlysning av kommunens modell att tillämpa enprocentregeln, säger Sten Bernhardsson, kulturdirektör i Uppsala kommun.

//SIGNERAT UPPSALA KOMMUN
____________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Enligt redaktören: I am nineteen going on twenty, la la …

FORSKNING | Landskapsexperiment för hållbar livsmedelsproduktion och biologisk mångfald

FORSKNING | Forskarnas fällor med ko-urin hindrade malarians framfart

KULTUR | Zara Larsson dragplåster till Uppsalas nya musikfestival

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa