Den asiatiska, eller snarare kinesiska, astrologin tar sin utgångspunkt i den kinesiska kalendern och utgör ett ödesbestämmande system. Detta går i tolvåriga cykler där varje år symboliseras av ett särskilt djur – och sedan den 16 februari är vi inne i Hundens år (狗的一年).
Enligt buddhistisk tradition fick åren sina djursymboler på Buddhas dödsbädd (483 f.Kr.). Han kallade till sig alla djuren för att träffa dem innan han dog. Bara tolv av alla djuren besökte Buddha, och för att hedra dessa döpte Buddha åren efter dem. I Wikipedia går det att läsa att ordningen på djurnamnen i zodiaken bestämdes av i vilken ordning de kom till Buddha. Först kom råttan och sedan följde i tur och ordning oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och slutligen grisen.
En tradition gör gällande att den kinesiska zodiaken instiftades av kejsaren Qin Shi Huangdi (259 – 210 f.Kr.), i en tid då tron på såväl astrologi som Buddha redan var starkt utbredd bland befolkningen. Här gav sig kejsaren på ett taktisk drag i form av en fusion där han helt enkelt lät förena de två livsåskådningarna.
De tolv djuren kopplas därefter till ett element för varje år. Eftersom det finns fem element: metall, vatten, eld, jord och trä, fullgörs en cykel på 60 år. När alla djur har kopplats till samtliga element en gång är cykeln komplett och det hela börjar om på nytt.
2018 års version av hundens år ”jordhundens” (土 är tecknet för jord). Elementet och djuret utgör tillsammans de attribut, av himmelska stammar och jordiska grenar, som företräder personerna som föds under ett bestämt år.
Om Du händelsevis fyller 12, 24, 36, 48, 60 (o.s.v.) under året så är du “Hund” i Kina, Japan m.fl. asiatiska länder. Enligt japanbloggen.com ”ska du inte bli förvånad om du får frågan om vilket år du är född i, och då menar man alltså oftast ditt ’djur’ och inte årtalet, följt av kommentarer om att jaha, då är du alltså si och så, eller kanske ja, men i så fall så passar du ju ihop med en tiger eller en drake”.
Hur är då en person som är född i “hundens år”, om man frågar en japan?
Hen är i stort sett sinnebilden av en hund: trogen, ärlig, vänskaplig, intelligent, rakt-på-sak och ansvarskännande. Men hen har också mindre positiva sidor, nämligen som att vara den som alltid ska veta bäst, ha en något kylig och avståndstagande personlighet, vara envis intill dumhetens gräns, vara överdrivet kritisk gentemot andra och vara dålig på att ta och behålla sociala kontakter. En ”hund” fungerar allra bäst med en annan hund, en tiger eller en häst. Andra bra val är alla övriga djur förutom ormen, som hunden bör undvika helt (dessa personlighetsmatchningar kan variera något beroende på källa). På japanska skrivs ”hund” enligt följande; 犬年, och uttalas ”inudåshi”.
// redaktion@luthagsnytt.se
____________________________________________________________________________________________________________________