Syftet är att mer klimatsmart vildsvinskött ska nå middagsborden.
Livsmedelsverket beslutade den 7 oktober om nya regler som gör det möjligt att sälja och köpa vildsvinskött på fler sätt än tidigare.
– Syftet är att skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsumenterna, berättar Ulf Larsson, projektledare för länsstyrelsernas uppdrag i vildsvinspaketet.
De nya reglerna innebär att jägare kan sälja vildsvinskött direkt till konsument om:
- Jägaren är registrerad i vildsvinjägarregistret i det län där hen är folkbokförd.
- Jägaren har gått en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning.
- Jägaren har analyserat köttet så att det inte innehåller trikiner. Kött från vissa delar av landet ska även analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.
- Jägarens årliga försäljning är maximalt tio oavhudade vildsvin och kött från tio vildsvin.
– Mer vildsvinskött på bordet är ett mål som förenar de som vill minska skador orsakade av vildsvin och de som vill ta vara på vildsvin som en inhemsk livsmedelsresurs. En vässad vildsvinskedja bidrar till tillväxt och stärker vår beredskap, avslutar Ulf Larsson.
________