GYMNASIESKOLAN | Fyrisskolan ska byggas om

>>

Utbildningsnämnden har beslutat att Fyrisskolan ska byggas om. När det är klart ska restaurang- och livsmedelsprogrammet flytta in i lokalerna. På grund av renoveringen kommer de elever som nu går på Fyrisskolans behöva flytta till andra skolor.


Bakgrunden till beslutet är att gymnasiet behöver lämna de före detta industrilokaler i Ekeby bruk där restaurang- och livsmedelsprogrammet har hållit till. Fyrisskolans lokaler har goda förutsättningar att byggas om med bland annat utbildningskök och butik. Lokalerna behöver även byggas om för att uppfylla de krav på tillgänglighet som den anpassade gymnasieskolan (före detta gymnasiesärskolan) Uppsala AG Fyris har.

En konsekvens av beslutet är att de cirka 200 elever som idag går på Fyrisskolan behöver byta skola och att intaget för kommande läsår stoppas.  Eleverna flyttar till Lundellska skolan, Celsiusskolan och Ellen Fries. Från och med höstterminen 2024 startar Lundellska skolan ett nytt teknikprogram i skolans nya lokaler på Polacksbacken.

Eleverna på Uppsala AG Fyris behöver inte flytta utan kan fortsätta gå kvar i lokalerna på Götgatan 17 under renoveringsperioden. Även grundskolan Sverkerskolan kan använda sin del av lokalerna.

– Vi förstår att denna förändring kan väcka oro och frågor hos de medarbetare och elever som påverkas. Men vi gör det för elevernas bästa och för att kunna erbjuda attraktiva gymnasieprogram och undervisning av hög kvalitet för alla våra elever, säger gymnasiechef Christine Kastner Johnson.

När renoveringen är färdig ska en ny gymnasieskola med restaurang- och livsmedelsprogram öppna i de nyrenoverade lokalerna på Götgatan 17, preliminärt höstterminen 2026. Vilka övriga program som kommer finnas på skolan och vad den ska heta är inte klart.

– Det råder stor brist på utbildade kockar och restaurangpersonal i Uppsala. Nu bygger vi nya moderna undervisningslokaler mitt i centrala Uppsala som en satsning på våra viktiga yrkesutbildningar, säger Eva Christiernin (S), utbildningsnämndens ordförande.

Extern skribent: Uppsala kommun – 2023-10-25

 

 

 

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”