0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second
KULTUR / Uppsala stadsteater

>>

 

Uppsala stadsteater presenterar pjäsen ”Sweet sixteen”

Ett klassrum blir teaterscen när Robin Keller gör regidebut med ”Sweet sixteen”, som sätts upp för första gången i Sverige. En föreställning som ska engagera unga att prata om det som är svårt. Skolföreställningarna är redan innan premiär fullbokade men snart släpps ett fåtal biljetter till extraföreställningar på teatern.

 

Dido finns inte mer. Men snart 16-åriga Dunya finns, och nu är de nästan jämngamla. Dunya har fortfarande svårt att somna. Svårt att kliva upp på morgonen. Imorgon ska hon hålla ett föredrag om sin syster i skolan och som alltid när ordet självmord nämns dyker Dido upp som en osalig ande.

Sweet sixteen, skriven av den nederländske författaren Casper Vandeputte, är en föreställning som på ett osentimentalt och varmt sätt engagerar till svåra samtal. Nu gör den Sverigepremiär, i regi av Robin Keller, och i september och oktober erbjuds den som klassrumsföreställning för Uppsalas gymnasieelever. 

Den här föreställningen ger lärare chansen att prata med sina elever om svåra ämnen som självmord och sorg. Tonårsgrubblerier som är viktiga att prata om och där teatern kan vara ett hjälpsamt verktyg, säger Robin Keller, regissör.

Föreställningen, som framförs av Hanna Carlsson och kristallennominerade Madeleine Ferraud, är fullbokad i skolorna men kommer i november att spela extraföreställningar för allmänheten på teatern.

Klassrumsföreställningen behöver bara ett eluttag för att kunna framföras och gör det enkelt för skolor att ta del av teater. Konceptet är särskilt passande för föreställningar om svåra ämnen eftersom eleverna får vara i sin egen miljö och samtidigt komma nära skådespelarna. 

Föreställningen har Sverigepremiär 21 september. 

 

En föreställning av Casper Vandeputte i översättning av Katharina Keller.
För regi och kostym står Robin Keller
Mask: Johanna Rönnbäck
Medverkande: Hanna Carlsson och Madeleine Ferraud

 

Extern skribent: Uppsala stadsteater

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.