0 0
Read Time:3 Minute, 7 Second
DJUR / Etik / Djurens Rätt

>>

 

Djurens Rätt* har kartlagt samtliga upptäckta brister från de fyra största kycklingfabrikerna under 2021. Kartläggningen visar att kycklingar över hela Sverige utsätts för vad som inte kan kallas annat än ett systematiskt djurplågeri. Det har upptäckts brister i 60 % av de mer än 300 genomförda kontrollerna. Bedömningen är att det utöver dessa upptäckter finns ett väsentligt mörkertal. Djurens Rätt menar att en systemförändring krävs för att komma tillrätta med de allvarliga djurskyddsproblemen.

 

Genom att begära ut kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna, i de län där de fyra största kycklingföretagen finns, har Djurens Rätt kartlagt de brister som fanns under 2021. Det rör sig om de marknadsdominerande företagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem med bedövningen av kycklingar hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.

– Det som sker på kycklingslakterierna är ett systematiskt djurplågeri. Det är skandalöst att de får fortsätta sin verksamhet med så här stora brister i djurskyddet. Slakttakten måste minska, och myndigheterna måste ha bättre verktyg att kunna stoppa plågsam slakt som drabbar miljontals djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Vingskador och huvudklämningar

Den vanligaste djurskyddsbristen för kycklingar som rapporterades från Livsmedelsverket var klämda huvuden och vingar. Samtliga företag som Djurens Rätt granskat hade flera fall av klämningar i transportburar under 2021. Det tyder på ett stort lidande då kycklingarna suttit fast i en kroppsdel under hela transporttiden. De flesta kycklingar som klämde sitt huvud i en transportbur hann dö under transporten, medan samtliga vingklämningar har inneburit ett lidande fram till kycklingens död på slakteriet.

– Jag blir oerhört illa till mods av att läsa om allt lidande i kycklingfabrikerna. Och då visar vår kartläggning endast de brister som upptäckts, jag kan inte ens föreställa mig hur mycket som sker i det dolda, säger Camilla Bergvall.

 

Brister uppdelat per kycklingfabrik 2021

  • Kronfågel AB har under året främst haft problem med att kycklingar skållats levande på slakteriet, men också bristande hantering efter transport då kycklingar har rymt samt tillfällen med mycket hög dödlighet innan slakt. Av över 150 kontroller hade 115 brister (74 %). Kronfågel har det största slakteriet i Sverige där det slaktas ungefär 55 miljoner kycklingar per år, vilket innebär två kycklingar per sekund.
  • Guldfågeln AB, och företaget Torsåsens Fågelprodukter som levererar kött under varumärket Guldfågeln, har under året främst haft stora problem med hög dödlighet under transporter och frätskador. Vid ett tillfälle hade en transportbur gått sönder och kycklingar fallit ner mot sin död. Vid två andra tillfällen har kycklingar med uppskrapad hud upptäckts i transportburar, och vid ytterligare ett tillfälle “kasserades” en stor andel av kycklingarna eftersom de hade s.k. gödselbränna – frätskador av gödsel på kroppen. Av 100 kontroller hade 55 brister (55 %). Guldfågeln slaktar näst flest kycklingar i Sverige, ungefär 40 miljoner per år. 
  • Atria Sverige AB har under året haft liknande problem som Guldfågeln, främst på gårdsnivå som upptäckts under transport eller efter att kycklingarna har dödats. Vid flera tillfällen hade en stor andel av kycklingarna allvarliga frätskador under fötterna. Vid andra tillfällen har dödligheten under transport varit hög på grund av dåliga väderförhållanden i kombination med att turbokycklingar klarar stress väldigt dåligt. Av över 50 kontroller hade 15 stycken brister (27 %). Atria Sverige AB har det tredje största slakteriet för kycklingar i Sverige och säljer kycklingkött under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga.

___________________

*Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

 

 

Extern skribent: Djurens rätt 

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.