0 0
Read Time:3 Minute, 38 Second
Kultur / Musik

>>

 

Pandemin satte käppar i de flesta hjul. Så även i kompositören Peder Strandhs konsertverksamhet.
Men nu är det så äntligen dags för Soirée de Jardin (SdJ)!
Platsen är hans ateljéträdgård på Skolgatan 7, fredagen den 2 september klockan 19.00. Aftonen med den illustrativa tilläggstiteln Ekolns serenad kombineras med releaseparty för höstens nummer av pappersmagasinet UMLN.

 

Med sitt piano har Peder Strandh (på webben även kallad The PuddyProject) alltid strävat efter att nå ut till sina medmänniskor. Efter att skapa kontakt och samhörighet.

– Jag älskar mötet med andra, säger han när vi träffas i den lummiga trädgården som ligger granne med Katedralskolan. Det är först då som jag känner mig sant levande. Och jag vill tro att detsamma gäller alla andra.

 

Peder Strandh kallas även för ”The PuddyProject” på webben.

Trädgården i fråga, där de flesta av Peder Strandhs så kallade Soirée de Jardin (franska för aftonkonsert i trädgården) -konserter har hållits, måste beskrivas som intim. Alltså; inte liten men man kommer garanterat nära varandra.
Hans konstateljé ”Filurarverkstan” tillika musikstudio utgörs av ett litet brunaktigt hus (från 1850-telet) i gårdens sydöstra hörn.

– Jag älskar den här platsen, säger han samtidigt som han blickar ut över gräsmattan och fortsätter:

– Det är här, på gräsplanen, som jag ställer ut mitt piano och mikrofonen, sedan får stundens ingivelser vara tongivande. Är jag extra lyckligt lottad så får jag med mig någon musikerkamrat. Den som oftast har funnits vid min sida är gitarristen Magnus Ottner och vem vet; kanske har jag ynnesten att även i år höra hans smäktande toner.

Genom åren har besöksantalet legat på modesta (ca.) fyrtio personer i publiken. En publik som vet att det kan löna sig att ta med sin egen filt eller stol att sitta på, då antalet sittplatser begränsas av det ”gården har att uppbåda”.

 

Trädgården på Skolgatan 7. Längst bort på bilden skymtar Peder Strandhs ateljé, även kallad ”Filurarverkstan”.

 

Verbal balansakt på slak lina

Något Peder Strandh själv gillar extra mycket är ”mellansnacket”, alltså de ämnen som brukar avhandlas emellan musikstyckena.

– En del av mina vänner och anhöriga brukar hålla andan när det blir dags för ”mellansnacket”, säger Peder och skrattar hjärtligt.

Han berättar att de ofta är oroliga för vad han kan tänkas hitta på och tala om.

– Jag brukar kalla dessa partier i konsertsammanhang för ”verbala balansakter på slak lina”, och jag uppskattar dem oerhört mycket. Mest för att det är så äkta, så naket och avskalat på ett sätt som annars sällan sker. Det är som om dessa stunder är små luftfickor i en annars så konstlad och styrd tillvaro.

Den som är intresserad av årets Soirée de Jardin kan lätt hålla sig uppdaterad via/på Peder Strandhs Instagramsida (pederstrandh). Saknar du information, kontakta honom direkt på monilnummer 0704-79 59 13.

– Jag har alltid gilllat raka rör, direktkommunikation utan förtäckta budskap. Så, för sjutton … Slå mitt mobilnummer så ska vi se om vi inte kan räta ut eventuella oklarheter, säger han med ett leende på läpparna.

 

Ekoln. Mälarviken som är väl värd en musikalisk hyllning, enligt Peder Strandh.

 

 

Varför ”Ekolns serenad”?

– Den mälarvik som sträcker sig mot oss i Uppsala och Knivsta bjuder på en spektakulär sjökänsla och underbar natur, så varför inte lovsjunga den!? Dessutom har jag skrivit en visa som heter just ”Ekolns serenad”.

Peder Strandh säger att han är Wlikaledes förtjust i trakterna österut, mot sjöarna Trehörningen och Lötsjön och deras lövskogar”.

– Jag kommer – är jag övertygad om – att komponera stycken som också hyllar dem i framtiden. Men nu är det Ekolns lov som skall besjungas, avslutar Peder Strandh.

KORTA FAKTA:

Så, fredagen den 2 september hålls den första SdJ-konserten på mer än fem år. Tiden är klockan 19.00 och platsen Skolgatan 7 i Uppsala. I samband med konserten presenteras UMLN:s höstnummer, som då kommer rykande färskt från tryckeriet i Järfälla.

Övrigt: Entréavgift efter förmåga och samvete (det blir var och ens ensak, enligt Peder). Swish eller kontantbetalning gäller för ev. köp av t.ex. fika.

Förhoppningsvis kommer även en del av Peder Strandhs konst att kunna visas i trädgården.  

 

Skribent: Peder Strandh Studio & Gallery

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.