0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second
Uppsala kommun

>>

 

För att ge fler människor tillgång till Uppsala konstmuseum på andra platser i Uppsala öppnar nu en konstverksamhet i Gottsunda kulturhus. Flera konsthändelser anordnas, bland annat byggs en stor modell av Uppsala konstmuseum.

 

Konstmuseets besök i Gottsunda kulturhus är en del i en större satsning för att få fler människor att uppleva konst och för att fler ska få kännedom om Uppsala konstmuseum. I Gottsunda kulturhus anordnas flera händelser som riktar sig till både svensk- och arabisktalande.

 

Interaktivt kartongmuseum

Den 13 maj invigs ett kartongmuseum på plats i kulturhuset. Kartongmuseet, som är en exakt modell av två av museets salar i skala 1:2, är byggd i återvinnbart material som wellpapp och kartong. På väggarna i modellen hänger kopior av flera av museets verk och av konsthistoriska ikoner. Under maj och juni får besökare skapa egen konst att hänga upp i kartongmuseet. Man får också hänga om de befintliga verken och skriva egna skyltar. Det kommer också att anordnas visningar och workshops.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda konsten till fler personer och genom det förhoppningsvis nå nya besökare. Genom att rikta upplevelsen mot de arabisktalande medborgarna i Uppsala betonar vi språkets betydelse för en kulturupplevelse, säger Daniel Werkmäster, museichef på Uppsala Konstmuseum.

 

Dockteater, konst och berättande

Under maj och juni sker ett antal workshops om konst och berättande. Deltagarna utforskar konstverk från museets samlingar, studerar litterära verk och skriver egna texter. Man får också möjlighet att framträda med sin text inför publik under en kväll i Gottsunda kulturhus. Ytterligare en serie workshops för arabisktalande barnfamiljer anordnas. Deltagarna får vara med och sätta upp en dockteater inspirerade av målningar av den franske konstnären Anselme Boix-Vives. Deltagare får testa på allt från att regissera, skapa dockor och skådespela. Föreställningen visas i Gottsunda centrum under maj 2022.

 

En av Anselme Boix-Vives originalmålningar finns att se i Gottsunda centrum mellan 13 maj och 13 juni.

Uppsala konstmuseum har funnits på plats i Gottsunda kulturcentrum sedan 1 april och är kvar till 13 juni.

– Det här är ett viktigt och roligt projekt och det blir spännande att se hur Gottsundaborna tar emot det här. Roligt vore förstås om så många som möjligt åker ut och tittar- och på valfritt sätt deltar förstås, säger Lilaf Ajjo, projektledare.

Under det senaste året har Uppsala konstmuseum även varit på besök i Hammarskog. Där anordnade man en miniutställning med konstnären Mattias Bäcklin. Fler ”Uppsala konstmuseum – på besök” planeras för under sommaren och hösten 2022.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.