0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second
Vänorter / Ukraina / Uppsala kommun

>>

 

Uppsala kommun ska undersöka möjligheterna att ingå vänortsavtal med en kommun i Ukraina för att stötta i återuppbyggandet. Det beslutade kommunstyrelsen idag.

 

Så snart den akuta konflikten i Ukraina är över står samtliga kommuner i Ukraina inför stora utmaningar kopplade till återuppbyggandet av städer och samhällen. Behovet av hjälp och stöd från omvärlden kommer vara stort. Genom att ingå ett vänortsavtal med en kommun i Ukraina kan Uppsala kommun vara med och stötta i återuppbyggandet.

– I Ukraina kommer det finnas behov av både kunskap och expertis men även av material och stöd på andra sätt efter att kriget är slut. Uppsala kommun vill vara med och bidra genom att ingå vänortsavtal med en kommun i Ukraina, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Vänortssamarbetet var ett stöd när Estland blev självständigt

Uppsala kommun startade vänortssamarbetet med Tartu i slutet av 1980-talet i samband med Estlands självständighet då Uppsala hjälpte till att bygga upp staden och dess administration. Stödet bestod av kunskap och expertis men även materiel som bussar och restaurering av fastigheten Uppsala-Maja.

 

Uppsala kommun har idag sju vänorter:

  • Frederiksberg i Danmark
  • Baerum i Norge
  • Tavastehus i Finland
  • Hafnarfjördur på Island
  • Tartu i Estland
  • Minneapolis i USA
  • Daejeon i Sydkorea

 

Samarbetsprojekt en del av vänortssamarbetet

Samarbetet med vänorterna syftar till att etablera partnerskap kring konkreta samarbetsprojekt med direkt nytta för olika verksamheter i de samarbetande kommunerna.  En viktig del är erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling. Till exempel har lärare i Uppsalas skolor utbyten med lärare i Minneapolis och medarbetare inom förskolan har haft möjlighet att praktisera i förskolor i Baerum och Frederiksberg.

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2022-04-06

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.