0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

 

>>

 

Uppsala kommuns preliminära resultat för 2021 visar ett överskott på 1 150 miljoner kronor, att jämföra med budgeterat resultat på 290 miljoner kronor. Främsta förklaringen till det starka resultatet är högre skatteintäkter och överskott inom mark- och exploatering. Årsredovisningen i sin helhet beslutas av kommunfullmäktige 25 april.

– Uppsalas ekonomi är i grunden stark. Tack vare regeringens insatser för att hålla ekonomin igång under pandemin har vi högre skatteintäkter än vad vi räknat med. Detta tillsammans med en fortsatt hög aktivitet inom kommunens mark och exploateringsverksamhet gör att vi med god marginal når våra finansiella mål och har resurser till de investeringar i välfärd och infrastruktur som Uppsala behöver, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det preliminära resultatet för 2021 visar ett överskott på 1 150 miljoner kronor, att jämföra med budgeterat resultat på 290 miljoner kronor. Det starka resultatet beror framförallt på högre skatteintäkter och överskott inom mark- och exploatering. Uppsala kommun har liksom kommunsektorn i Sverige generellt haft högre skatteintäkter än förväntat, ca 400 miljoner kronor. Inom mark- och exploatering har kommunen ett överskott om 340 miljoner kronor, medel avsedda att bidra till framtida investeringar i skolor, sporthallar m.m.

 

Kommunens kärnverksamhet

Kommunens huvudsakliga och löpande verksamheter omsätter drygt 16 miljarder kronor, och resultatet är cirka 134 miljoner kronor bättre än budget. Det beror till stor del på lägre volymer av förskolebarn och skolelever än budgeterat samt färre antal brukare än beräknat inom verksamheterna för vård och omsorg.

Kostnaden för försörjningsstöd blev 28 miljoner kronor lägre än budgeterat och 45 miljoner kronor lägre än nivån 2019.

 

– Det positiva resultatet visar att vi har effektiva verksamheter och att våra kostnader inte ökar i jämförelse med andra kommuner. Det är särskilt roligt att arbetet för att få fler i arbete och minska behovet av försörjningsstöd fungerar så bra. Samtliga nämnder har gjort ett förtjänstfullt arbete med att i utmanande tider upprätthålla verksamheten och att aktivt söka ersättningar för Covidmerkostnader och andra riktade statsbidrag, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Uppsala årsredovisning, som avser såväl kommunen som de kommunala bolagen, beslutas i Kommunfullmäktige 25 april.

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.