0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second
Förintelsen / Uppsala kommun

>>

 

I Uppsala kommun uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer 27 januari med program på Reginateatern, Fyrisbiografen och Den Lilla Teatern. Över hela världen samlas människor i den årliga manifestationen.

 

Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer är en nationell minnesdag i Sverige sedan 1999. 

– Vi får aldrig glömma de som föll offer för Förintelsen. Den här minnesdagen är till för att vi ska lära av historien. Och för att uppmärksamma den viktiga kampen mot främlingsfientlighet och rasism i Sverige och världen i dag, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd.

 

Förintelsens ögonvittne

Fredens Hus visar filmen Förintelsens ögonvittne som handlar om den nyligen bortgångne förintelseöverlevaren Emerich Roth och hans gärningar. Fredens Hus och Emerich Roth har i nästan tio år arbetat med att bygga upp verksamheter för att fler ska minnas förintelsen.

 

Vi minns Förintelsen

Under kvällens program Vi minns Förintelsen på Reginateatern talar Carl Henrik Carlsson, forskare vid Hugo Valentin-centrum på Uppsala universitet, om de orättvisor som judarna i Sverige utsattes för mellan 1933 och 1945. Sunita Memetovic, ledamot av Sveriges advokatsamfund och människorättsaktivist, talar om förintelsen av romer och antiziganism och hur det påverkar romer än i dag.

 

En stråkkvartett framför musik av bland andra Hans Krása och Lelo Nika.

Övriga medverkande är kommunalråd Linda Eskilsson (MP), kulturdirektör Sten Bernhardsson och Emilia Huczko, samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens i Uppsala kommun.

 

Läs om filmvisningen på Fyrisbiografen, skolföreställningen på Den Lilla Teatern och hela programmet på uppsala.se/27januari

 

Extern skribent: Uppsala kommun • 2022-01-24

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.