0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second
ARBETE / Uppsala kommun

>>

 

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

 

Fler än 700 personer gick från försörjningsstöd till arbete eller studier

Arbetsmarknadsnämnden ansvarar för att hjälpa människor till egen försörjning. Uppsala är en expansiv region med relativt bra arbetsmarknad. Ändå hamnar några grupper av människor av olika skäl lätt utanför arbete. När de får stöd och insatser som hjälper dem vidare mot egen försörjning gör det stor skillnad för både individerna och för samhället.

Varje år följer arbetsmarknadsförvaltningen upp vilka resultat insatserna ger. År 2021 kom mer än över 700 personer med försörjningsstöd ut i arbete eller studier. Det är – trots pandemin – fler än under det tidigare rekordåret 2019.

 

Ökad andel kvinnor får arbetsmarknadsplanering

Arbetsmarknadsnämnden arbetar för att både kvinnor och män ska kunna forma sina liv och hitta egen försörjning. En del i det är att få möjlighet till utbildning och arbete. Tidigare har fler män än kvinnor fått del av arbetsmarknadsplanering och olika insatser. Särskilt utrikesfödda kvinnor har halkat efter, då de inte alltid fått tillräckligt stöd för att komma ut i egen försörjning. Arbetsmarknadsnämnden har medvetet satt in särskilda åtgärder för att ändra på det. Skillnaden mellan män och kvinnor har gradvis minskat och i slutet av 2021 fick något fler kvinnor än män stöd vid kommunens arbetsmarknadsavdelning.

– Att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt har en direkt effekt på jämställdheten i samhället. När en kvinna lyfts från utanförskap ger det en vinst för hela familjen. Framförallt för barnen som måste ha bra förebilder och få uppleva att båda föräldrarna går till jobbet varje dag, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

 

Goda möjligheter för 2022

– Det är mycket glädjande att den medvetna satsningen verkligen ger resultat, säger arbetsmarknadschef Henrik Jansson. Bakom den positiva utvecklingen ligger hårt arbete och högt engagemang från förvaltningens medarbetare, där vi har tilltro till individen samtidigt som vi ställer krav och har förväntningar.

Under 2022 fortsätter verksamheten så som tidigare men med några tillägg. Arbetsmarknadsnämnden ger extra resurser till några specifika satsningar som bland annat ger arbetsmarknadsförvaltningen ökade möjligheter att upphandla insatser. Fler personer som har särskilda utmaningar att komma ut i arbete ska också kunna få hjälp genom kommunala arbetsmarknadsanställningar. Förutsättningarna är goda för att det framgångsrika arbetet ska kunna fortsätta också i år.

Extern skribent: Uppsala kommun • 2022-01-18

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.