0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second
Uppsala kommun »

 

Just nu pågår processen med att välja ut 100 europeiska städer som ska gå före i klimatomställningen, i EU:s utlysning om klimatneutrala städer 2030. Uppsala kommun har för avsikt att ansöka om att komma med i utlysningen.

 

– Klimatomställningen kommer skapa många nya gröna jobb. För att de jobben ska hamna i Sverige och Uppsala måste vi vara i framkant. Därför ska vi fortsätta ta ledartröjan i klimatomställningen. Vi har redan bra samarbeten lokalt, regionalt och nationellt, nu vill vi också hitta vägar framåt tillsammans med aktörer internationellt, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

EU:s utlysning för klimatneutrala städer 2030 är ett initiativ för att mobilisera lokala myndigheter, invånare, företag, investerare såväl som regionala och nationella myndigheter för att uppnå smarta och klimatneutrala städer till 2030, samtidigt som dessa städer även ska bli experiment- och innovationshubbar för övriga städer i Europa.

 

Besked i mars

Antagna städer kommer bland annat få hjälp med att utveckla en investeringsplan. Det är även en möjlighet för Uppsala att samarbeta och dela erfarenheter med andra europeiska städer som också vill gå före i EU:s väg till att bli en klimatneutral kontinent.

Det finns två grundläggande krav för att ansöka om att bli en av dessa 100 städer. Storlek på minst 50 000 invånare och ambition, att det finns en politisk vilja att nå målet klimatneutral stad 2030. Ansökan ska lämnas in i januari och besked om vilka städer som väljs ut väntas komma i mars 2022.

På kommunstyrelsens sammanträde 15 december fattas slutgiltigt beslut om Uppsala kommun ska ansöka till utlysningen.

 

Extra budgetsatsningar på klimatomställning

Att delta i EU-utlysningen rimmar väl med Uppsalas övriga ambitioner i klimatarbetet. Redan i 2022 års budget görs extra satsningar på 13 miljoner kronor fördelat på bland annat klimatkrav i upphandling och inköp, fossilfria transporter och klimatsmart energiförsörjning som bedöms bidra till kommunens samlade miljö- och klimatmål.

– Vår beslutsamhet att göra de åtgärder som krävs för att minska vår del av utsläppen är avgörande. Vi gör vår del av arbetet samtidigt som vi visar vägen och skapar förutsättningar för andra att klara av sina delar. Vi har bra förutsättningarna tack vare all kunskap som finns i Uppsala. Vi har dessutom allt att vinna på att skapa det nya attraktiva omställda livet för våra medborgare, säger Rickard Malmström (MP) kommunalråd.

 

Nytt avtal med staten

Under en ceremoni i onsdags signerades också ett reviderat samarbetsavtal med staten, Klimatkontrakt 2030, som skrevs under första gången i december 2020. Avtalsparter för staten är myndigheterna: Energimyndigheten, Tillväxtverket, Trafikverket, Vinnova och Formas.

I samarbetsavtalet åtar sig Uppsala kommun bland annat att arbeta mer med innovation i klimatomställningen och att involvera Uppsalas invånare mer i arbetet för att minska klimatutsläppen.

I åtagandena i samarbetsavtalet ryms också det nya projektet Klimatneutrala Uppsala 2030 som Uppsala kommun fått beviljade medel för från det strategiska innovationsprogrammet Viable cities. Ett projekt som består av flera delprojekt med fokus på bland annat digitala verktyg som stöd i klimatomställningsarbetet, medborgarengagemang och innovativa nya arbetssätt. Ambitionen är att få in många av projektets satsningar i befintliga processer i kommunen idag, som revideringen av kommunens översiktsplan och arbetet med Uppsalapaketet och utvecklingen av de sydöstra stadsdelarna. Klimatneutrala Uppsala 2030 ska också fortsätta arbetet med att implementera resultat och åtgärder som arbetats fram i projektet Klimatfärdplan Uppsala, som avslutas 2021. 

 

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.