0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second
[Uppsala ÖST]

 

 

Uppsala kommun planerar för 800 nya bostäder i södra delarna av Kvarngärdet. För att öka tryggheten möjliggörs för verksamhetslokaler i gatuplanet. En tredjedel av bostäderna är tänkta att bli studentlägenheter. Planen ger också plats för förskolor, ett torg och en livsmedelsbutik i området, som idag till stora delar är parkeringsplatser.

 

I kvarteret Vapenhuset, mellan Vattholmavägen och Råbyvägen, finns idag en stor parkering, och här låg tidigare en bensinstation. Här kommer det byggas 800 bostäder, varav cirka 240 studentlägenheter, enligt den nya detaljplan som plan- och byggnadsnämnden antog den 28 oktober.  

– Det här är idag en rätt tråkig och öde plats som nu kommer livas upp. Jag är glad att vi får till en helhet med både förskolor, bostäder och butiker, säger Ylva Stadell (S), plan- och byggnadsnämndens ordförande.

Plats för handel, torg och förskolor

Detaljplanen möjliggör för ett torg i korsningen mellan Vattholmavägen och Råbyvägen, där det också kommer finnas plats för en livsmedelsbutik. I bottenplan längs de större gatorna kommer det att finnas 1250 kvadratmeter för affärer, kaféer och restauranger.  

– De nya kvarteren kommer att möta stadskvarteren på västra sidan av Vattholmavägen. Det är ett led i att koppla ihop stadens delar bättre, ge mer liv till området och att skapa stadsgator av infartsvägar, säger Anna Hellgren, planarkitekt, Uppsala kommun.

Planen ger också möjlighet att bygga två förskolor. En i bottenplan på ett flerfamiljshus och den andra i en separat byggnad på en egen tomt. Båda förskolorna får direkt närhet till Kapellgärdesparken. 

Lugnare trafik och ökad trygghet 

Vid planeringen har ambitionen varit att få till trygga kvarter med människor i rörelse och upplysta ytor. Infartsvägarna Råbyvägen och Vattholmavägen kommer successivt omvandlas till stadsgator med trädplantering och smalare körfält. Inne i området görs åtgärder för att hålla nere bilarnas hastighet. 

Del av kommunens strategier 

Satsningen i Kvarngärdet är en del av flera strategier som Uppsala kommun arbetar efter.   

Innerstadsstrategin har till syfte att skapa ett levande centrum i mänsklig skala. Genom att ge möjlighet att bygga här blir kvarteren en del av innerstaden och fler handelsmöjligheter skapas.   

Social- och trygghetsstrategier syftar till att uppnå en större social och ekologisk hållbarhet. Den nya bebyggelsen har därför planerats nära grönområden och med bra stråk till skola och förskola och med upplysta ytor som skapar trygghet.

Klimatstrategier. Byggnaderna planeras i ett befintligt område där infrastruktur redan finns, vilket ger en mindre belastning på klimatet än om byggnaderna skulle uppföras i helt nya områden. Kollektivtrafiken kommer också att kunna byggas ut i området. I området finns alléträd som ska bevaras.

 

 

Extern skribent: Uppsala kommun 2021-10-29

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.