0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second
Skola • Gottsunda

 

 

Måndagen 19 juli undertecknades ett samverkanskontrakt mellan Uppsala Skolfastigheter och byggentreprenören In3prenör, som blir huvudpartner i processen att bygga Gottsundas nya skola under de närmaste åren.
– Det känns väldigt bra att vi nu kan projektera klart och förbereda för byggstart, säger Skolfastigheters vd, Mikael Carstensen.

 

I oktober 2018, brann två tredjedelar av Gottsundaskolan ner till grunden och lämnade endast den tredje huskroppen kvar med omfattande skador. Genom ett målmedvetet samarbete mellan Skolfastigheter, Uppsala kommun och ett flertal inblandade entreprenörer, byggdes en ny modulskola snabbt upp på samma plats. Modulskolan uppfördes på mindre än ett år och de omkring 500 drabbade skoleleverna kunde flytta in redan till höstterminen 2019.

 

Ny skola med kapacitet att ta emot fler elever

Planeringen av en ny, modern och större Gottsundaskola påbörjades för två år sedan. Den nya skolan ska byggas där nuvarande sporthallen Boll & Boule är belägen och kommer i samband med inflyttning att kunna välkomna 720 elever i årskurserna 6-9.

 

– Det är ett omfattande arbete att uppföra en ny skola av den här volymen, vilket gör planeringsfasen särskilt viktig. Ambitionen med den nya Gottsundaskolan, och omgivande verksamheter, är att den ska bli ett lyft för hela Gottsunda som stadsdel. Det känns därför fantastiskt bra att vi tagit ett ytterligare steg på denna viktiga resa, säger Mikael Carstensen.

 

Mötesplats tillgänglig för hela Gottsunda

Som första steg i byggprocessen, rivs inom kort den gamla sporthallen Boll & Boule för att ge plats åt den nya Gottsundaskolan. Storleken på den nya anläggningen kommer att bli närmare 14 000 kvadratmeter, med en tillhörande skolgårdsyta på drygt 16 000 kvadratmeter. Stora delar av anläggningen kommer att bli tillgänglig för alla invånare i Gottsunda och även det lokala föreningslivet.

 

– Byggnaden kommer utöver själva skolan att rymma en fullstor idrottshall, en fritidsklubb, ett bibliotek och också en danslokal. Det planeras också för ett allaktivitetshus, där vissa lokaler efter skoltid blir bokningsbara för föreningar och andra organiserade aktiviteter. I byggnaden kommer det att finnas ett tillagnings- och leveranskök, samt en matsal som ska användas både av den nya skolan och närliggande skolan Treklangen, berättar Fredrik Ahlgren, huvudprojektledare på Uppsala Skolfastigheter.

 

Den nya skolan är ritad av Cedervall Arkitekter och kommer att uppföras med certifieringen Miljöbyggnad Silver. Hela skolmiljön, inklusive skolgården skapas utifrån ledorden nordisk natur, skandinavisk design och urbanism.

 

– Jag är väldigt glad att välkomna In3prenör som huvudpartner i byggandet av nya Gottsundaskolan. De har en gedigen erfarenhet på området, vilket är viktigt i byggnadsprojekt av den här volymen, säger Annika Burström, projektchef på Uppsala Skolfastigheter.

 

Byggstart för nya Gottsundaskolan planeras till inledningen av 2023. Våren 2025 väntas skolan stå klar för inflyttning.

 

Exten skribent: Uppsala kommun Skolfastigheter • 2021-07-21

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.