0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second
— Uppsala kommun —

 

 

Uppsala kommun planerar att bilda en rad nya naturreservat fram till 2023. På onsdag väntas kommunstyrelsen besluta om att skydda flera värdefulla områden som bland annat Gula stigen, Fjällnora, Röboåsen, Blodstensskogen i Eriksberg och delar av norra Lunsen.

 

Fler natur- och friluftsområden nära Uppsala tätort ska skyddas och bli naturreservat. Kommunstyrelsen väntas under onsdagens sammanträde ta beslut om att initiera bildande av naturreservat i Röboåsen-Tunåsen, Fjällnora friluftsområde och Gula stigen, som går i ett grönt stråk mellan Uppsala stad och till Skarholmen vid Ekoln.

Dessutom väntas beslut om en utredning av ett bildande av naturreservat för Stabbyskogen och Stabby backe, liksom en utredning om att justera gränserna för Hågadalen-Nåstens naturreservat så att även den skog som kallas ”Blodstensskogen” införlivas.

Kommunstyrelsen väntas även besluta om en utredning av möjligheten att utvidga Norra Lunsens naturreservat vid Sydöstra stadsdelarnas gröna stråk och buffertzon mot Lunsens Natura 2000-område.

– Nu tar vi ett samlat grepp för fler naturreservat i Uppsala kommun. I takt med att Uppsala växer är det väldigt viktigt att vi ser till att alla Uppsalabor har tillgång till naturområden för motion och avkoppling. Nu under pandemin har många fått upp ögonen för vilken fantastisk natur vi har här i Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

– Genom naturreservat säkrar vi värdefulla områden för alla invånares möjlighet att röra sig i naturen och för den biologisk mångfalden, idag och i framtiden. Vi mår bra av att ha nära till natur och rekreation i vardagen och det går utmärkt att kombinera med stark biologisk mångfald. Så skyddet av stadsnära natur är därför särskilt viktigt, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

 

– Nu utreder vi skydd av Stabbyskogen och Stabby backe. Området är en viktig plats mitt i staden där naturen och betesmarkerna kan få ett varaktigt skydd. Den kommun som bygger flest bostäder per capita i Sverige behöver också gröna oaser. Efterfrågan har ökat och vår ambition är att behålla och bevara våra rekreationsområden, säger Mohammad Hassan (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

 

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.