0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second
— UPPSALA KOMMUN —

 

Bibliotek Uppsala har fått en ny biblioteksbuss som ska öka tillgängligheten till bibliotekens utbud. Bussen är en populär verksamhet som är viktig för en levande landsbygd. Under den pågående pandemin är det dessutom ett bra alternativ för att minska risken för smittspridning.

 

Biblioteksbussar har rullat i Uppsala i över 50 år och är en mycket uppskattad verksamhet. Sedan tidigare finns två bussar, en av dem går nu i pension och ersätts av Calle.

– Att alla invånare i Uppsala kommun ska ha tillgång till ett bibliotek är viktigt. Därför är biblioteksbussen av stor betydelse. Det gör att vi får en levande landsbygd, att barn i förskolor och skolor får ta del av böcker och att våra äldre till och med kan få boken levererad hem till sig om man är i behov av det, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande. 

För att fler ska få ta del av biblioteksbussarnas verksamhet gjorde kulturnämnden en satsning förra året med fler stopp.

 

”Det roligaste jobbet som finns”


Bussarna kör enligt en turlista där de återkommer med fyra veckors mellanrum.

Bibliotekarien Åsa Hagman har jobbat med biblioteksbussarna i Uppsala i 17 år.

– Vi lär verkligen känna våra låntagare och får en nära relation till dem. Det här är det roligaste jobbet som finns. Storheten är att man på ett väldigt lätt sätt når alla i hela kommunen, säger Åsa Hagman

Just nu får inga besökare komma in i bussen på grund av smittspridningen av covid-19. Därför måste låntagarna beställa det de vill låna i förväg.

 

Fokus på barn


Den nya bussen Calle har spännande inredning med skogs- och naturtema som knyter an till Carl von Linné. Även utsidan på bussen är vacker och lekfull. Det är konstnären Emma Virke som har skapat bussens unika utseende. Ett samarbete mellan Bibliotek Uppsala och Offentlig konst. 

Bussen har ett tydligt barnfokus och rymmer en barnavdelning. Samtidigt betonar Åsa Hagman att det finns något för alla:

– Tanken är att den här bussen har ett större fokus på barn än vad den andra bussen har. Men Calle är till för alla och vi riktar oss även mot vuxna, säger hon.

Den nya biblioteksbussen kommer att börja rulla i mitten av juni.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.