0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second
— Uppsala kommun —

 

 

Ett nytt statligt servicekontor, som samlar flera statliga myndigheter under ett tak, kommer att öppna i Gottsunda. Det offentliggjordes på en pressträff med civilminister Lena Micko under onsdagen.

 

– Det här är riktigt goda nyheter för Uppsala och Gottsunda. Vi har jobbat för ett statligt servicekontor i Gottsunda länge och jag är glad att regeringen ser samma behov som vi gör. Uppsala ska inte ha någon särskilt utsatt stadsdel. Då behövs mer närvaro från hela samhället, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Målsättningen är att kontoret ska innehålla Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och delar av Arbetsförmedlingen. Vid servicekontoret kan besökare få vägledning och hjälp med ärenden. Idén med servicekontor i utsatta områden är att en ökad myndighetsnärvaro kan bidra till ett större förtroende för samhällets institutioner och på så sätt förstärka integrationen.

 

Invånarna i Gottsunda har haft svårt att ta del av många av de tjänster som de statliga myndigheterna tillhandahåller. Därför har Uppsala kommun arbetat aktivt med att på olika sätt underlätta för Gottsundaborna. Flera viktiga satsningar har gjorts med bland annat Utbildnings- och jobbcenter och ett förstärkt samarbete med Polisen.

Att verka för att ett statligt servicekontor öppnar i Gottsunda har varit en av punkterna i Handlingsplan Gottsunda/Valsätra. Uppsala kommun har uppvaktat regeringen i frågan, bland annat genom en särskild skrivelse från kommunstyrelsen.

 

I Uppsala öppnas servicekontoret i ett socialt utsatt område. Det kommer även ske i ytterligare kommuner.

– Att etablera nya servicekontor i utsatta områden är en viktig pusselbit i regeringens pågående arbete för att minska och motverka segregation, säger civilminister Lena Micko.

Idag finns 116 servicekontor runtom i landet och fyra till är på väg att inrättas. Uppdraget till Statens servicecenter innebär att minst 28 nya kontor kommer öppnas i två omgångar under 2022 och 2023. Senast 24 september 2021 redogörs det vilka kontor som ingår i respektive omgång.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.