0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second
— REGION UPPSALA —

 

Sedan en vecka tillbaka har anställda på Region Uppsala möjlighet att anmäla allvarliga oegentligheter anonymt i en extern visselblåsarfunktion. Åtgärden syftar till att ytterligare stärka skyddet för visselblåsare.

 

Sedan 2016 finns en lag i Sverige som stärker skyddet för visselblåsare inom privat och offentlig sektor. Lagen syftar till att skapa större trygghet för visselblåsaren och kan bidra till att fler allvarliga brister i verksamheter åtgärdas.

 

För att ytterligare stärka skyddet för den som vill anmäla missförhållanden på arbetsplatsen har Region Uppsala nu inrättat en extern visselblåsarfunktion där den som visslar kan välja att vara helt anonym.

 

– Genom att kunna erbjuda våra anställda en möjlighet att anmäla oegentligheter anonymt ökar vi tryggheten för visselblåsaren som slipper oroa sig för repressalier, säger Stefan Olsson, regionråd (M), som hoppas att visselblåsarfunktionen ska öka möjligheterna att ta omhand och förebygga oegentligheter i verksamheten. Han fortsätter:

– Vi ser allvarligt på oegentligheter och vill göra allt vi kan för att säkerställa en rättssäker och trygg miljö för medarbetare, brukare, användare och patienter, menar Stefan Olsson.

 

Bristande ledarskap, arbetsmiljöfrågor och konflikter räknas inte som allvarliga oegentligheter utan är en ledarskaps- och arbetsmiljöombudsfråga. Detsamma gäller trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling som hanteras i ett annat system.

 

Extern skribent: Region Uppsala

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.