0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

SARS-COV2 / VACCINATION / UPPDATERING —

(Region Uppsala)

 

Över 40 000 personer har fått sin första dos mot covid-19. Tack vare större vaccinleveranser ökar nu takten för vaccinationerna. Just nu vaccineras personer som är 75 år eller äldre och de sista breven med bokade tider är på väg till dem som är 70 år eller äldre. Före första maj beräknas alla som är 65 år eller äldre som vill vaccinera sig ha fått sin första dos.

 

Beslut om kallelser till fas 3

Region Uppsala har beslutat att invånare som ingår i fas 3 av Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning kommer att kallas via ett brev med två förbokade tider (en tid för dos ett och en för dos två). Detta är samma rutin som nu används för åldersgruppen 65 år och äldre.

Du som har haft covid-19

Du som har testat positivt för covid-19 (PCR-prov) kommer bara att erbjudas en vaccindos. Det behövs inte två doser eftersom en dos ger dig ett lika bra skydd mot sjukdomen som andra får efter två doser. Detta gäller inte dig som har ett uttalat sänkt immunförsvar på grund av sjukdom eller läkemedelsbehandling. Senare kan det bli aktuellt med ytterligare vaccindoser. Då kommer du att bli informerad.

Du som testat positivt för covid-19 (PCR-prov) kommer att erbjudas vaccin tidigast sex månader efter att du testade positivt. De första månaderna efter att du varit sjuk har du ett starkt skydd mot covid-19 och behöver inte vaccineras. När de sex månaderna har gått kontaktar Region Uppsala dig så att du kan vaccinera dig.

Hantering av restdoser

Ibland blir det doser över när vaccinationerna är färdiga för dagen. Om det finns ett överskott av doser kommer mottagningen att kontakta de personer som står närmast i tur att kallas till vaccination. Detta går efter ålder och man kan inte anmäla sig till någon lista eller köa för att få vaccin.

  • Mottagningen ringer upp dig och frågar om du har möjlighet att komma och bli vaccinerad. Svara även om det är ett dolt nummer. 
  • Om du inte har möjlighet att bli vaccinerad när mottagningen ringer kommer du ändå att få ett brev med en inbokad tid när det är din tur. 
  • Vaccinationen är gratis. Om någon ringer och vill ha betalt är det ett bedrägeriförsök. 
  • Region Uppsala ber aldrig om inloggningsuppgifter eller information om ditt bank-id eller e-legitimation när vi har ringt upp dig. 

Mer information och statistik

Mer information om vaccineringen mot covid-19 hittar du på 1177.se. Statistik om vaccinationen mot covid-19 publiceras fem dagar i veckan på regionuppsala.se.

 

 

Extern skribent: Region Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.