0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

KRIMINALITET / GOTTSUNDA VALSÄTRA —

(UPPSALA KOMMUN)

 

En permanent områdespolisgrupp, bättre belysning, fler jobbmöjligheter för unga och stärkt samarbete mellan skola, polis och socialtjänst. Det är några exempel på vad medborgarlöftet för Gottsunda/Valsätra 2019 – 2020 har resulterat i.

 

Medborgarlöftet undertecknades våren 2019 av kommunen, polisen och den lokala fastighetsägareföreningen, som arbetat aktivt tillsammans med trygghetsfrämjande och brottsförebyggande åtgärder. Fokus har även legat på att öka säkerheten på platser som Gottsundaborna upplevt som osäkra.

 

Arbetet har skett i nära samverkan mellan de som bor och verkar i området, och har bland annat resulterat i att:

  • Antalet anmälda brott har minskat
  • Det nu finns en permanent områdespolisgrupp
  • Bevakningskameror har satts upp på platser som upplevts som otrygga
  • Belysningen har förbättrats och besiktning av utemiljön sker varje vecka
  • Fler jobbmöjligheter för unga har skapats
  • Samarbetet mellan skola, polis och socialtjänst har stärkts och blåljusutbildning av 200 högstadieelever har genomförts
  • Grannsamverkan och nattvandring tillsammans med stadsvärdar i området har bidragit till en tryggare miljö.

 

– Områdespolisgruppen i Gottsunda är en framgångsfaktor, som har möjliggjort ökad samverkan med kommunala förvaltningar, fastighetsägare, lokala näringsidkare, föreningar och medborgare. Polisen har stärkt sitt nätverk och skapat fler kontaktytor och dialogmöjligheter i det dagliga arbetet. Det är en styrka att vi är så många samhällsaktörer som arbetar mot ett gemensamt mål, säger lokalpolisområdeschef Jan Håkansson.

 

Fokus Gottsunda

Kommunens och polisens brottsförebyggande samarbete för ökad trygghet i Gottsunda och Valsätra fortsätter, med den gemensamma satsningen Fokus Gottsunda 2019–2024 där myndigheten Brå (Brottsförebyggande rådet) bidrar med metodstöd.

– Det här visar att samarbetet med polisen och fastighetsägarna gör skillnad. Gottsunda ska bort från polisens lista. Nu gäller det att hålla i. Vi behöver bli ännu bättre på att stoppa rekryteringen till kriminaliteten och se till att alla Uppsalabor har ett jobb att gå till, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Satsning på utemiljön

Till detta kommer förbättringar i utemiljön där kommunen och fastighetsägarföreningen samarbetar närmare varandra än tidigare.

– Tillsammans har kommunen och fastighetsägarföreningens medlemmar gjort förändringar i arbetet med utemiljön. Vi genomför veckovisa ronderingarav området, då vi kontrollerar att belysningen fungerar och är tillräcklig, beskär träd och buskar vid behov, samt sanerar efter klotter, bränder och annan skadegörelse, säger Jonas Hagström, ordförande i Fastighetsägarföreningen i Gottsunda och Valsätra.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.