0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

STOCKHOLM / KVINNA / HISTORIA —

(STOCKHLMS STAD / UMLN red.)

 

Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Men vem var hon i verkligheten? I boken ”Ulla Winblad. Liv och legend” tecknar etnologen och Stadsmuseets forskningschef Rebecka Lennartsson ett färgstarkt porträtt av verklighetens Ulla Winblad – Maria Christina Kiellström.

 

”Ulla Winblad. Liv och legend” av etnologen Rebecka Lennartsson är sannsagan om Maria Christina Kiellström (1744–1798), flickebarnet som växte upp i Stockholm och blev ett helt sekels sexsymbol. Hon föddes som utfattig och dog som gift husägare. Däremellan rumlade hon och larmade i den sceniska stad där hon rörde sig mellan krog och bal, stuga och slott. Hon dansade, födde barn och miste det, slogs och blev slagen, åtrådd, bedragen, besjungen och bespottad. Som en skugga genom livet följde henne Ulla Winblad. Boken om Ulla Winblad bygger på Rebecka Lennartssons tidigare forskning om kommersiell sexualitet i 1700-talets Stockholm. (Artikeln fortsätter nedan)

 


BILDEN • Omslaget till Rebecka Lennartssons bok ”Ulla Winblad. Liv och Legend”.

 

Rebecka Lennartsson är docent i etnologi och forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm. Om hennes senaste bok Mamsell Bohmans fall (2019) skrev Aftonbladets Claes Wahlin bl.a:
”Lena Cajsa Bohman blir en individ, vars liv till stora delar förefaller självvalt. Hon gifter sig, gör en klassresa, får barn, flyttar utomlands, men återvänder och drar sig fram genom att hyra ut rum. Fattig är hon, fattig dör hon förmodligen. Men tack vare hennes liv har Rebecka Lennartsson berikat oss med en välskriven och detaljerad skildring, därtill i en vackert formgiven bok, av det liv som var lägst bland de lägsta under upplysningens och Gustaf III:s sekel.”

Till våren planerar Stockholms stadsmuseum för en utställning om Ulla Winblad. Läs mer om den på deras webbsida

 

Extern skribent: Stockholms stad / UMLN red.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.