0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

TEATER / SCENKONST —

(UPPSALA STADSTEATER)

 

 

Den 13 mars klockan 20 (lokal tid) kommer skådespelare på omkring 100 teatrar i 25 länder världen över att exakt samtidigt göra entré på scen för att läsa en hemlig pjäs. Det globala projektet görs för att uppmärksamma teatrarnas svåra tid under coronapandemin. Uppsala stadsteater och Reginateatern deltar gemensamt i uppropet.

 

Skådespelarna öppnar på scenen ett förseglat kuvert med Nassim Soleimanpours pjäs ”Vit kanin Röd kanin”.

Det är första gången de läser manus. Sedan börjar föreställningen.

– Jag tackade med skräckblandad förtjusning ja till att vara med. Just det här projektet känns väldigt annorlunda och spännande och något som jag bara är tvungen att få vara med om, säger Jonas Österberg Nilsson, skådespelare på Uppsala stadsteater som kommer att framföra pjäsen på Reginateaterns scen.

Iranske dramatikern Nassim Soleimanpour skrev pjäsen för tio år sedan då han själv hade utreseförbud från Iran. Han har förklarat verket som ett sätt att kommunicera, som att skicka flaskpost när man själv befinner sig på en öde ö.

Det globala projektet görs på årsdagen av många teatrars nedstängning, för att uppmärksamma teatrarnas svåra tid under coronapandemin. 

Omkring 100 teatrar i 25 länder deltar i uppropet.

”Reginateatern och Uppsala stadsteater väljer att fortsätta sitt lyckade samarbete från förra hösten med detta spännande och angelägna teaterexperiment. Det är viktigare än någonsin att arbeta tillsammans med olika projekt, och speciellt i ett sådant här globalt upprop”, skriver Maria Nilsson och Casper Verner-Carlsson, tillförordnade teaterchefer på Reginateatern, och Petra Brylander vd/teaterchef, Uppsala stadsteater.

Föreställningen livesänds och kan inte ses i efterhand. Biljett till den digitala föreställningen köps via Uppsala stadsteaters och Reginateaterns hemsidor. På plats på Reginateatern kommer också en publik på max åtta personer att sitta.

”Vit kanin Röd kanin” har tidigare spelats i Riksteaterns regi på flera olika scener i Sverige 2017, samt på en mängd teatrar runt om i världen och har översatts till 30 språk.

 

Extern skribent: Uppsala stadsteater 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.