0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

VÄRLDEN / SOLDIARITET / BROTTSLIGHET —

(DIAKONIA)

 

När pengar som skulle ha använts till fler lärare i skolan, minskade sjukvårdsköer och andra grundläggande samhällstjänster hamnar i skatteparadis, drabbas vi alla. Men hårdast drabbas de som redan lever under orättvisa förhållanden i utvecklingsländer. Och bland dem särskilt flickor och kvinnor, som är de som oftast stannar hemma för ta hand om sjuka, barn och gamla. Det första avsnittet i Diakonias nya biståndspodd handlar om den globala skatteflykten.

 

Innehåll:

Utan visselblåsare skulle vi inte veta
– Det visar hur viktig transparensen är. Nu uppstod den genom att människor vågade läcka till media och vi kunde publicera, säger den prisbelönte journalisten Fredrik Laurin, som tycker att det är cyniskt att åtgärderna sätts in först när media har rapporterat.


Företag utnyttjar kryphål mot lagens syfte

– Om det utanför en butik sitter en lapp med överkorsad glass på så kan man tolka det som att man inte får ta med glassar in i butiken, eller som att man inte får ta med någonting in i butiken som kan kladda ner varorna. Och då tar man inte heller med sig  en korv in, säger docent Axel Hilling.


Sverige allierar sig med EU:s skatteparadis

– Sverige blockerar förslaget om offentlig land-för-land-rapportering för multinationella företag med motiveringen att det är en skattefråga. Men förslaget inskränker inte ländernas bestämmanderätt på skatteområdet. Det handlar helt enkelt om en transparensåtgärd, säger Penny Davies.

Lyssna på podden här!

 

Medverkande:

  • Axel Hilling, docent på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, förklarar hur skatteflykt går till och vad som gjorts för att komma åt de multinationella företagens skatteflykt. Foto: Johan Bävman.

  • Alvin Mosioma, är ordförande för Tax Justice Network Afrika. En organisation som arbetar för rättvisa, progressiva och ansvarsskyldiga skattesystem. 
  • Penny Davies, är Diakonias expert på skatteflykt och har arbetat med frågan sedan 2008.
  • Fredrik Laurin har tilldelats Stora Journalistpriset tre gånger och flera så kallade guldspadar för sina avslöjanden och sin rapportering. Fredrik Laurin berättar om SVT Uppdrag gransknings arbete med att avslöja en av de största skatteflyktsskandalerna, Panamápapers där flera av de svenska storbankerna pekades ut.
 
 

Extern skribent: Diakonia
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.