0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

SOLIDARITET / HEMLÖSHET —

(UPPSALA STADSMISSION)

 

Kraftig kyla har drabbat Uppsala den senaste tiden och slår just nu extra hårt mot de mest utsatta i samhället. Människor i hemlöshet kan inte fly undan kölden och läget blir som mest desperat under nätterna. Uppsala Stadsmission öppnade, med anledning av det kalla vädret, Mikaelskyrkan nattetid den 11 februari och kommer att fortsätta att hålla öppet kommande vinternätter då kylan blir allt för svår.

 

– Det finns många människor i Uppsala som nu sover utomhus, i trappuppgångar, i bilar, åker buss eller bara vandrar runt under natten. Det här är personer som inte heller är välkomna till härbärgena. Det är väldigt kallt ute och vi behöver göra en insats! Det handlar om överlevnad för dessa människor, säger Margaretha S Paras, direktor på Uppsala Stadsmission.

Mikaelskyrkans öppnande ger utrymme att ta emot fler hemlösa

Mikaelskyrkan ligger invid daghärbärget Mikaelsgården. Kyrkan används traditionellt av Stadsmissionen vid Soppmässa och i samband gudstjänster och minnesstunder, men den får nu en ny funktion att fylla under kalla vinternätter. 

– Från och med i torsdags (läs 11 februari) är Mikaelskyrkan öppen alla nätter, vardag och helg, om natten väntas bli minus10 grader eller kallare. Vi kommer att hålla öppet kl 22.00 – 07.00 för alla som har ett behov av att komma in i värmen, säger Johanna Rudmark-Hagström, socialchef på Uppsala Stadsmission.

 

 

Mikaelskyrkans stora lokal möjliggör att gäster kan spridas ut och därmed tas om hand på ett smittsäkert sätt. Nattgäster kommer att erbjudas enkel fika och möjlighet att vila med en varm filt i kyrkbänkarna.

– Det här är så välkommet bland våra gäster. Vi har sett ett rejält ökat tryck i antalet besökare dagtid den senaste tiden här på Mikaelsgården. Man är rädd för kylan och vet inte vart man ska ta vägen nattetid. Många vågar inte sova ute av rädsla för att frysa ihjäl, säger Carola Matilainen, föreståndare på Mikaelsgården.

 

Extern skribent: Uppsala stadsmission | 2021-02-11

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.