0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

PRIVATEKONOMI —

(UPPSALA KOMMUN)

 

Försörjningsstödskostnaderna i Uppsala kommun minskar för första gången sedan 2003. En mångårig trend med ökande kostnader för försörjningsstöd har därmed brutits. Det betyder att fler uppsalabor hittat vägen till egen försörjning.

 

Det ekonomiska resultatet för 2020 visar att försörjningsstödskostnaderna minskat med 16 miljoner kronor i jämförelse med år 2019. Resultatet för 2020 landar på cirka +35 miljoner kronor. Det är första gången sedan 2003 som verksamheten uppvisar ett överskott.

Färre har sökt bidrag

Huvudorsaken till de minskade kostnaderna är politiska omtag och minskat antal bidragsansökningar. Kommunen har också fått effekt av extratjänstsatsningen och av det hårda arbetet med effektiviseringar.

– Det är oerhört glädjande att behovet av försörjningsstöd minskade under 2020 och att vår löpande och systematiska uppföljning bidragit till att vi identifierat utvecklingsområden. Orsakerna till kostnadsutvecklingen är flera och siffrorna visar att många av de flyktingar som kom till Uppsala i samband med flyktingvågen 2015 har fått jobb eller börjat studera, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Satsningar på långtidsarbetslösa

Uppsala kommun följer utvecklingen och fortsätter arbetet med att lotsa personer som står långt från arbetsmarknaden till jobb eller studier. Nyligen beslutade kommunen att ännu en gång satsa på extratjänster och fördubbla potten för arbetsmarknadsupphandlingar. Dessa initiativ är ett par av flera som syftar till att långtidsarbetslösa och nyanlända ska få arbete och en stärkt position på arbetsmarknaden.

– Siffrorna visar att vi är på rätt väg. När kostnaderna för försörjningsstöd minskar i en kommun är det en seger för varje enskild individ och en vinst för samhället i stort. Nu återstår att se vilken effekt coronapandemin kommer att ha på kostnaderna långsiktigt, säger Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen.

 

Extern skribent: Uppsala kommun | 2021-02-11

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.