0 0
Read Time:3 Minute, 27 Second

SVERIGE / SÄKERHET / IF SKADEFÖRSÄKRING —

 

I helgen blir det riktigt kallt. Temperaturer nedåt minus arton grader väntas i Uppsala och Stockholm, och i stora delar av landet kan det bli ännu kallare. Många kommer sannolikt att elda i sina kaminer. Men det gäller att inte elda för hårt. För höga temperaturer i skorstenen kan påverka omgivande isolering och öka risken att det börjar brinna.

Eldning i kaminer orsakar många bränder varje vinter. December till februari är den mest utsatta perioden. För att brasan ska vara säker finns det mycket att tänka på.

– Allt fler väljer att installera braskamin i huset. Förutom att det är en dekorativ möbel som ger ökad trivsel, så kan den också vara en effektiv och ekonomiskt gynnsam värmekälla så här års, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Men om man eldar felaktigt kan det lätt leda till brand eller soteld.

Max 3 kg ved per timme

– Man ska ha koll på skorstenen och inte elda på för hårt. En god tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar. Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen. Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år. Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad.​ Om skorstenen blir för varm kan det börja brinna i intilliggande material. Var uppmärksam på signaler – kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det för att man eldar för intensivt, säger Jenny Rudslätt.

Gnistor eller brummande ljud kan vara tecken på skorstensbrand

Gnistor från skorstenen eller brummande ljud kan vara ett tecken på skorstensbrand – så kallad soteld. Soteld uppkommer när sot och tjära i skorstenen börjar brinna. Varje år inträffar några hundra sådana bränder i Sverige.

– För att minska risken för soteld ska man alltid använda torr ved i lämplig storlek. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen. Lågor från öppna spisen kan få tjäran att antändas och fatta eld, vilket gör branden till ett faktum, säger Jenny Rudslätt.

Om man misstänker soteld ska man genast stänga spjället och ringa 112.

– Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Jenny Rudslätt.

Förvara askan på ett säkert sätt

Slarv vid hantering av askan är en annan vanlig brandorsak i många hem.

– Det är viktigt att tänka på säkerheten även efter brasan. Aska och sotrester ska hanteras på ett brandsäkert sätt. Lägg dem alltid i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag. Tänk på att askan kan innehålla glödrester flera dagar efter eldningen. Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat helt, ställts på verandan eller altanen, säger Jenny Rudslätt.

Skulle olyckan vara framme är det viktigt att det finns en brandsläckare nära till hands, så att man har en chans att släcka innan branden hunnit sprida sig.

 

If har samlat några tips för hur man eldar säkert inomhus:

  • Välj en CE-märkt kamin. Märkningen garanterar att produkten lever upp till gällande säkerhets- och utsläppskrav.
  • Placera kaminen i ett rum av tillräcklig storlek och med god ventilation och på säkert avstånd från lättantändligt material.
  • Elda när du är hemma och har kontroll över eldstaden.
  • Låt eldstaden vila minst lika länge som den använts.
  • Använd alltid torr ved och anpassa veden till eldstaden.
  • Har du en eldstad som används eller som du ska börja använda så ska den brandskyddskontrolleras.
  • En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet – minst en gång om året. Rätt skötsel är viktigt för att eldstaden ska fungera bra och vara säker.​
  • Använd aldrig kaminer som prydnadsbänk eller att ställa stearinljus eller annat brännbart på. Där kan bli ordentligt varmt under eldning och orsaka en brand.
  • Se till att ha brandvarnare och handbrandsläckare för att vara beredd om olyckan är framme – larma räddningstjänsten genom att ringa 112.

 

Vid tveksamheter kontakta en fackman för korrekt information om montering.

 

Extern skribent: If Skadeförsäkring

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.