0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

ÄLDRE / MÅLTID / UPPSALA KOMMUN —

 

Äldrenämnden beslutade den 28 januari att ge förvaltningen i uppdrag att utreda hur nöjdheten med maten serverad på kommunens vård- och omsorgsboenden inom egen regin kan öka. Men även utreda hur valfriheten gällande leverans av matlådor inom kommunens egen hemtjänst kan öka. Förslag på förbättringsåtgärder ska presenteras i samband med äldrenämndens möte i maj 2021.

 

– En förbättrad nöjdhet gäller såväl upplevd smak som näringsinnehåll och själva måltidssituationen som helhet vid kommunens egna boenden, säger Johan Edstav (MP) vice ordförande i äldrenämnden.

Bakgrunden till beslutet om att utreda nöjdheten är Socialstyrelsens nationella brukarundersökning ”vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” där den upplevda nöjdheten med maten som serveras på kommunens vård- och omsorgsboenden för äldre presenteras. Nöjdheten visar sig ha sjunkit under de senaste åren och det är med anledning av detta som ett utredningsuppdrag ges till förvaltningen.

– Inom hemvården innebär möjligheten att få välja fler maträtter och fler leverantörer en större frihet för de äldre. Det ökar deras möjligheter att få välja den mat de själva uppskattar, säger Johan Edstav (MP) vice ordförande i äldrenämnden.

Matlådor inom hemtjänsten

Vad gäller matlådor inom hemtjänsten har flera kommuner liksom Uppsala valt att upphandla tjänsten enligt LOU men några har valt andra upphandlingsformer för att på så sätt öka den enskildes valfrihet. Det är med anledning av detta äldrenämnden ger förvaltningen i uppdrag att även utreda hur valfriheten kan öka för den enskilde avseende matlådor distribuerade av hemtjänsten.

– Jag uppskattar att äldrenämnden har initierat de här frågorna. Jag ser fram emot att följa detta i framtiden, säger Eva Christiernin (S), äldrenämndens ordförande.

Inom vård – och omsorgsboende som drivs av kommunen tillagas maten av Måltidsservice som ingår i kommunens gemensamma service och levereras till boendena för servering. Vid ett av kommunens boenden i egen regi, Bernadotte vård- och omsorgsboende, tillagas maten på plats.

Bernadotte är ett tillagningskök som lagar mat till fler boenden inom den egna regin. Matlådor inom egenregins hemtjänst är idag upphandlat enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Idag är det företaget Sodexo som levererar matlådorna.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.