0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

UPPSALA / AKADEMISKA SJUKHUSET (UAS) —

 

Våren 2021 införs digital daglig styrning sjukhusövergripande på Akademiska. Syftet är framförallt att säkerställa att sjukhusets samlade slutenvårdskapacitet utnyttjas på ett effektivt sätt. Det är ett exempel på digitala arbetssätt som tagit fart under coronapandemin.

– Coronapandemin har gjort vårdplatssituationen på sjukhuset extra ansträngd. Vi behöver hitta sätt att utnyttja kapaciteten så effektivt som möjligt. Slutenvårdsflödet är komplext och sjukhusledningen behöver kunna få en aktuell bild av olika delar av flödet för att fatta informerade beslut, säger produktionschef Stefan Hjulström.

 

 

Det digitala verktyget för visualisering och styrning av slutenvårdsflödet, DiViS, som nu införs, har testats och utvärderats inom ramen för ett pilotprojekt på den kirurgiska utvecklingsavdelningen i samarbete med EVRY. Under 2020 fick ytterligare tio vårdavdelningar tillgång till verktyget.

Utfallet är så positivt att sjukhusledningen beslutat införa verktyget sjukhusövergripande. Breddinförandet fortsätter nu i samband med att sjukhuset omvandlar två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin till utvecklingsavdelningar. Införandet ska slutföras under 2021 och omfattar samtliga av sjukhusets slutenvårdavdelningar för vuxna patienter. Endast psykiatrin och barnsjukhuset står utanför detta år.

 


BILDEN • 2021 införs ett digitalt verktyg för visualisering och styrning av slutenvårdsflödet, DiViS, sjukhusövergripande på Akademiska. På bilden syns från vänster Emelie Thored och Pernilla Nilsson, sjuksköterska respektive undersköterska på kirurgiska utvecklingsavdelningen.

 

– Införandet av det digitala verktyget innebär att vi får en tydlig styrnings- och uppföljningsmodell som omfattar både vårdavdelningar, central vårdplatskoordinering och sjukhusledningen, berättar Stefan Hjulström och fortsätter: 

– Verktyget ger vårdavdelningarna bättre möjlighet att visualisera aktuell beläggning, styra sina egna flöden, samordna och prioritera resurser och aktiviteter, men också att hantera utvecklingsarbete och följa upp kvalitetsmått och arbetsmiljö. En annan fördel är att medarbetarna får bättre förutsättningar för delaktighet och insyn. I förlängningen ska det digitala verktyget också stödja visualisering och uppföljning av överenskomna process- och utfallsmått för slutenvården.

Extern skribent: Akademiska sjukhuset

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.