0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

AMBULANS / AKADEMISKA SJUKHUSET (UAS) —

 

Sedan en vecka finns en militär ambulans på Ärna flygplats för transport av framförallt intensivvårdsbehövande covid-19 patienter mellan två sjukhus. Det unika är bemanningen. Ambulansen körs av brandmän från Luftstridsskolan medan personal från Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset ansvarar för den medicinska vården.

– Hittills har cirka 15 ambulanstransporter genomförts. Det handlar framförallt om intensivvårdskrävande patienter med covid-19 som behöver förflyttas mellan två sjukhus när ordinarie transportmedel inte är tillgängligt. Detta är ett bra exempel på myndighetssamverkan i den omvälvande tid coronapandemin försatt oss i. Vi behöver kraftsamla för att lösa utmaningarna så effektivt som möjligt, säger Per Bondegård, sektionschef för luftburen intensivvård på Akademiska sjukhuset.

Det är Socialstyrelsen som begärt stöd av Försvarsmakten. Militärambulansen är bemannad dygnet runt och uppdraget handlar om att genomföra sjukvårdstransporter mellan sjukhus, så kallade sekundära ambulanstransporter. Luftstridsskolan och förbandets R3-pluton har ansvar för uppgiften fram till 31 januari.

 

Luftburen intensivvård har fått ett utökat nationellt uppdrag att bistå med transporter av covid-19 patienter som behöver intensivvård under transporten.

– Vi samverkar varje vecka med representanter från Socialstyrelsen och Försvarsmakten samt helikopterverksamheter från Västragötalandsregionen och Norrbotten för att tillsammans kunna erbjuda en nationell lösning för transporter av dessa patienter. Det handlar hittills om cirka 75 transporter av denna patientkategori, säger Per Bondegård.

Extern skribent: Akademiska sjukhuset | 2021-01-18

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.