0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

SVERIGE / HAVET — 

 

Den havsmiljölag som Miljömålsberedningen föreslår är ett stort steg framåt för en bättre havsmiljö. Lagen ställer större krav på regeringen att ta ansvar för havspolitiken. Naturskyddsföreningen ser också positivt på ett utökat och förstärkt skydd för havet.

– Miljömålsberedningen har gjort ett gediget jobb och vi tycker att många av förslagen är bra. Det bästa är att det nu kan skapas en helhetssyn gällande havspolitiken. Havsmiljölagen och det förstärkta skyddet av havet är mycket bra förslag inom ramen för politiken. Nu gäller det att förslagen blir verklighet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Sverige når inte miljömålen för havet och det krävs stora insatser och ett helhetsgrepp för att komma tillrätta med problem som övergödning, sinande fiskbestånd och effekter av klimatförändringarna.

Naturskyddsföreningen anser att många av de förslag som Miljömålsberedningen lagt fram är bra, eller till och med mycket bra. Den havsmiljölag som föreslås kan enligt Naturskyddsföreningen få stor betydelse för en mer sammanhållen politik kring havet så att olika aktörer styrs mot samma mål: Ett välmående hav. Idag är politiken kring havet uppsplittrad på många aktörer och mål.

Naturskyddsföreningen välkomnar den helhetssyn på havspolitiken som miljömålsberedningen föreslår. Även det förslag om utökat och förstärkt skydd av haven är positivt, enligt föreningen. I Miljömålsberedningens förslag ska 30 procent av haven skyddas till 2030, varav en tredjedel ska vara strikt skyddade områden. Dessutom ser föreningen positivt på att strandskyddets syfte ska förtydligas.

Men Naturskyddsföreningen är inte rakt genom positiv. Bland annat saknar föreningen en skatt på mineralgödsel för att minska övergödningen och en hastighetsbegränsning av fritidsbåtar i grunda, vågskyddade områden.

– Vi tycker att det viktigaste nu är att regeringen tar förslaget om en havsmiljölag vidare för en sammanhållen havsmiljöpolitik. Men det är tillsammans med de övriga åtgärderna som lagen faktiskt kan göra skillnad för livet under ytan. Det är det som räknas, avslutar Karin Lexén.

 

Extern skribent: Naturskyddsföreningen | 2021-01-15

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.