0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

IDROTT / FRITID / AKTIVITETER — 

 

Uppsala kommun tillåter från och med 18 januari åter föreningar att boka kommunens idrotts- och fritidsanläggningar utomhus. Då öppnar även Studenternas idrottsplats för allmänhetens åkning.

Efter att regeringen den 18 december uppmanat kommuner att omedelbart stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig för att minska smittspridning av coronaviruset, införde Uppsala kommun flera begränsningar i kommunens verksamheter. Bland annat stängdes idrottsanläggningar och uthyrning av lokaler och anläggningar för idrott stoppades. Nu har kommunens krisledningsnämnd beslutat att lätta på restriktionerna vid kommunens idrottsanläggningar utomhus.

– Beslutet grundar sig både i ett bredare folkhälsoperspektiv och i att smittspridningen vid aktiviteter utomhus är begränsad så länge råd och rekommendationer följs, säger Erik Pelling (S), krisledningsnämndens ordförande. 

Positivt för barn och unga

Folkhälsomyndigheten uppmanade den 10 januari kommuner att överväga att återuppta verksamheter utomhus som riktar sig till barn och unga. Efter genomförda riskanalyser och dialog med regionens smittskyddsenhet och vissa idrottsföreningar gör kommunen bedömningen att verksamhet vid utomhusanläggningarna kan ske på ett ur smittspridningssynpunkt säkert sätt.

– Beslutet syftar i första hand till att möjliggöra uthyrning för barn- och ungdomsidrott men anläggningarna är tillgängliga för alla åldrar. Däremot är omklädningsrummen stängda för att minska risken för smittspridning och föreningar och idrottare behöver ta eget ansvar för att begränsa smittrisk vid transporter till och från anläggningar, säger Mohamad Hassan (L), krisledningsnämndens 1:e vice ordförande.

Studenternas öppnar för allmänheten

Även allmänhetens åkning på Studenternas idrottsplats kan tillåtas med begränsad risk för smittspridning. Bedömningen har gjorts med särskild hänsyn till att det kallare vädret gör det möjligt att åka på flera andra isar och att skidspår ställts i ordning vid KAP och Sunnerstabacken.

– När föreningslivet kan återgå till organiserad idrottsverksamhet på kommunens idrotts- och fritidsanläggningar och vintervädret tillåter vintersport för allmänheten på flera platser i Uppsala bedömer vi att besökstrycket på Studenternas kan hållas på en rimlig nivå, säger Fredrik Ahlstedt (M), krisledningsnämndens 2:e vice ordförande.

Fortsatta restriktioner i övriga verksamheter

Lokaler för museer, bibliotek, scener och kulturhus som drivs av kommunen och samtliga fritidsgårdar, badhus och bibliotek håller fortsatt stängt men kan i vissa fall erbjuda digitala alternativ. Även kommunens öppna förskolor och träffpunkter för äldre har fortsatt uppehåll liksom samtliga arbetsmarknadsinsatser. De skärpta restriktionerna för kommunala verksamheter ska omprövas senast den 25 januari vid krisledningsnämndens nästa möte.

Krisledningsnämnden kan fatta beslut för all verksamhet i kommunen vid ett krisläge för att snabbt kunna införa åtgärder vid extraordinära händelser. I Uppsala kommun motsvaras krisledningsnämnden huvudsakligen av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.