0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

MEDICIN / GERIATRIK / AKADEMISKA SJUKHUSET (UAS) —

 

Konceptet utvecklingsavdelning har fallit väl ut på Akademiska sjukhuset och ska nu utvidgas. I september 2018 öppnades en kirurgisk utvecklingsavdelning och under våren omvandlas ytterligare två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin i syfte att förbättra arbetsmiljön och sprida lyckade arbetssätt.

Syftet med utvecklingsavdelningar är att skapa en förbättrad arbetsmiljö genom att prova nya arbetssätt och sprida lyckade arbetssätt till övriga sjukhuset. Resultaten visar att den kirurgiska utvecklingsavdelningen har lägre sjukskrivningar, mindre personalomsättning och lägre kostnader för övertid för sjuksköterskor jämfört med övriga kirurgiska vårdavdelningar, säger Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, är positiv till att arbetssätten sprids till fler verksamhetsområden:

– Den kirurgiska utvecklingsavdelningen har på ett fint sätt visat att när man lyssnar på medarbetarna och förändrar arbetsmetoderna så leder det till att patienter känner sig mer delaktiga och bättre bemötta samtidigt som arbetsmiljön blir bättre för medarbetarna. I våra styrdokument lyfter vi fram vikten av att medarbetarna ska ges möjlighet att vara delaktiga i nya arbetssätt och användandet av ny teknik för att förbättra arbetsmiljön.

Målen för en utvecklingsavdelning är teambaserad och personcentrerad vård samt förändrade arbetssätt.

– De arbetssätt som testats på kirurgiska utvecklingsavdelningen har initierats och drivits av medarbetare. Man har exempelvis testat och implementerat en digital skärm för daglig styrning, förändrad schemaläggning och strukturerad reflektion efter varje avslutat arbetspass, berättar Marianne van Rooijen.

Patientenkäter visar dessutom att patienter som vårdats på den kirurgiska utvecklingsavdelningen upplever sig vara mer delaktiga, välinformerade och bättre bemötta jämfört med övriga kirurgiska vårdavdelningar.

Därför har Akademiska beslutat att fler slutenvårdsavdelningar ska arbeta enligt konceptet utvecklingsavdelning. Med start i vår kommer en vårdavdelning inom geriatriken (ortoped- och strokeavdelning 30 B) samt specialmedicins vårdavdelningar 100 B1 och 100 B2 att ingå.

Planen är att avdelningarna ska införa flera av de arbetssätt som tagits fram av den kirurgiska utvecklingsavdelningen. I vilket takt detta sker är delvis avhängigt hur coronapandemin utvecklas. Det viktigaste är att man gör sina medarbetare delaktiga i att testa och utveckla nya arbetssätt med god kvalitet och hög patientsäkerhet.

Extern skribent: Akademiska sjukhuset (UAS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.