0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

CORONAPANDEMIN / VACCIN / LÄKEMEDELSVERKET —

 

Läkemedelsverket har hittills handlagt 10 rapporter om misstänkta biverkningar av vaccination med Comirnaty. Det handlar framför allt om förväntade milda lokala symtom vid injektionsstället och allmänna reaktioner som uppkommer när immunförsvaret aktiveras. Bland rapporterna finns också ett andra dödsfall, men det är inte fastställt att något av dödsfallen skulle ha ett samband med vaccinet.

Läkemedelsverket har tidigare rapporterat om det första dödsfallet. Även det andra dödsfallet handlar om en äldre person med tidigare grundsjukdom:

– Det andra dödsfallet rapporterades in till oss på Läkemedelsverket den 5 januari. Det rör sig om en äldre kvinna med demens i palliativt skede som vaccinerades med Comirnaty, fick feber och avled tre dagar senare. I nuläget har vi ingen kännedom om kvinnans fastställda dödsorsak och det finns inget etablerat orsakssamband med vaccinet, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket följer upp alla inkomna rapporter om misstänkta biverkningar för att se om det kan finnas ett samband med vaccinet. Rapporterna skickas även till den europeiska databasen EudraVigilance och blir där en del av underlaget för den gemensamma läkemedelsövervakningen inom EU.

De misstänkta biverkningar som hittills rapporterats in till Läkemedelsverket består framför allt av förväntade milda lokala symtom vid injektionsstället samt systemiska reaktioner som uppkommer av att immunförsvaret aktiveras. Det finns även enstaka fall av lindrig överkänslighetsreaktion och perifer ansiktsförlamning vilka är kända biverkningar listade i Comirnatys produktinformation. Därtill finns ett fall av rosfeber.

I början av vecka 1 uppskattades cirka 40 000 personer ha vaccinerats mot covid‍-‍19 i Sverige.

Inte fastställt att dödsfallen har ett samband med vaccinet

Vad gäller de två inrapporterade dödsfallen handlar båda dessa om äldre personer med andra grundsjukdomar och det finns inget fastställt orsakssamband med vaccinet. Läkemedelsverket har i nuläget inga andra signaler om att äldre, multisjuka personer kan bli svårt sjuka eller dö av vaccinet. Det är viktigt att komma ihåg att det även i ett normalläge inträffar ett antal dödsfall i befolkningen, inte minst bland äldre, som inte har någon koppling till läkemedelsbehandling eller vaccination. Vaccination mot covid‍-‍19 medför stor nytta i form av skydd mot en potentiellt allvarlig sjukdom, inte minst för äldre personer som löper ökad risk att drabbas av svår covid‍-‍19.

Från och med vecka 3 kommer Läkemedelsverket att presentera en översikt över inkomna misstänkta biverkningar för vaccin mot covid‍-‍19 på vår hemsida. Översikten kommer att uppdateras veckovis.

Fakta om de inrapporterade dödsfallen

Rapporten om det första dödsfallet inkom till Läkemedelsverket den 29 december. Det handlar om en äldre multisjuk man som avlidit i misstänkt akut hjärtstopp dagen efter vaccination. Det finns inget fastställt orsakssamband med vaccinet.

Rapporten om det andra dödsfallet inkom till Läkemedelsverket den 5 januari. Det handlar om en äldre kvinna med demens i palliativt skede. Kvinnan har vaccinerats med Comirnaty, fått feber och avlidit tre dagar senare. Informationen i rapporten är mycket knapphändig och Läkemedelsverket kommer att eftersöka ytterligare information från rapportören. I nuläget har Läkemedelsverket ingen kännedom om kvinnans fastställda dödsorsak och det finns inget etablerat orsakssamband med vaccinet.

Extern skribent: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.