0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

JUBILEUM / GÖTEBORG & CO AB —

 

När det nya året rings in blir Göteborg 400 år! Det stora jubileumsprogrammet må ha flyttats fram till 2023, men visst ska vi fira Göteborg även under 2021. Året kantas av hyllningar till en älskad 400-åring.

– Efter beslutet om förändrad tidplan på grund av pandemin planerar vi nu för firande i flera steg. 2021 blir det ett formellt och historiskt firande av vår officiella födelsedag 4 juni och den stora publika folkfesten genomförs år 2023, säger Therese Brusberg chef Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co.

När Göteborg går in i sitt jubileumsår på nyårsafton gör staden det till tonerna av sin alldeles egna jubileumslåt. Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg av Katarina Hemlin kommer att ringas ut från Tyska Christinae kyrkas klocktorn klockan 16.21 på nyårsafton, något som sedan kommer att göras varje dag under hela 2021. En annan aktör som satsar på att uppmärksamma Göteborgs jubileumsår nästan varje dag är P4 Göteborg, som varje vardag med start 4 januari hyllar jubilaren med ett inslag.

På själva födelsedagen den 4 juni blir det ett historiskt och formellt firande som kommer att uppmärksammas på olika sätt. Förutom flaggning, salut och födelsedagshälsningar gestaltas Göteborgs historia genom installationer i de historiska kvarteren runt Kronhuset. Utomhusutställningen ”Göteborg Berättar” med 100 berättelser från göteborgare, öppnar på Gustaf Adolfs Torg och på Göteborgs Stadsmuseum invigs 1900-tals-utställningen ”Grejen med Göteborg”. Mycket av det som startar 4 juni kan man också ta del av under den fortsatta sommaren.

– Göteborgs 400-årsjubileum handlar om att tillsammans med göteborgarna göra Göteborg till en ännu bättre stad. 2021 är det dags att fira vår historia och ambitionen är att så många som möjligt ska känna sig inkluderade i firandet, även om vi inte kan samlas vid stora evenemang, säger Therese Brusberg.

Under 2021 kommer också Hisingsbron att invigas, Jubileumsparken att byggas ut, Jubileumslägret Side by Side att äga rum och Göteborgsvarvets maraton att springas, för att nämna några exempel. Läs mer om jubileet på goteborg2021.com och i sociala kanaler.

 

Extern skribent: Göteborg & Co AB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.