0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

SVERIGE / STATISTIK / IF SKADEFÖRSÄKRING —

 

Julen ska vara god, för alla i familjen. Nästan 8 av 10 djurägare kommer att ge sitt husdjur en julklapp den 24:e. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

På julafton är det inte bara snälla barn som får julklappar. Även snälla djur får vara med och dela glädjen. De allra flesta av landets djurägare köper en julklapp till sitt husdjur, det visar en undersökning som If har gjort. Den mest populära gåvan består av något ätbart.

Mat årets ”djurklapp”

Vanligast är att ge djuret något ätbart (67 procent). Många husdjur får också en leksak (54 procent). Kläder är det däremot bara 12 procent av djurägarna som väljer att ge till sina djur.

9 procent ger djuret någon form av säkerhetsutrustning, som till exempel reflex, nytt koppel eller tasskydd. 6 procent ger bort en upplevelse i form av massage, frisering eller liknande.

– För de flesta är husdjuret en självklar familjemedlem och då är det inte konstigt att den får en julklapp när alla andra får det. Det är fint att djuren få vara med i julfirandet, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

Det är vanligast bland hundägare att skämma bort sitt djur med en julklapp – 9 av 10 hundägare planerar att ge sitt husdjur något extra i jul. Bland kattägare och hästägare är det drygt varannan som tänker göra det.


Så skyddar du ditt husdjur i jul – några tips från If:

Granen och julpyntet

  • Förankra granen så att den inte välter om ditt husdjur försöker leka med den eller kommer för nära av annan anledning.
  • Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om djur tuggar i sig det.
  • Julen och vinterns vanliga blommor är vackra, men giftiga. Djur ska inte komma åt följande växter: amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett, tulpan och tidlösa.


Maten och godiset farligt för hunden

  • Choklad som innehåller teobromin är giftigt för hundar. Symptomen är illamående, de dreglar, kräks, får diarré och får buksmärtor. Julgodis är ofta inlindat i aluminiumfolie på något sätt. Det ska hundar inte få i sig. 
  • Julmaten är ofta väldigt fet och salt och det klarar inte hundar av. Det kan till och med leda till inflammation i bukspottskörteln. Samma sak är det med talgbollar och fettsvålar som ges till fåglar.
  • Ge aldrig russin eller vindruvor till en hund. Den kan bli akut sjuk i njursvikt.
  • Nötter kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.

 

Extern skribent: If Skadeförsäkring

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.