0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

FÖRETAGSKLIMAT / UPPSALA KOMMUN —

 

Tips: Läs även David Nilssons artikel om Butiksdöden i Uppsala city.

 

Stärkt stöd för företagens utveckling genom ökat utbud av mark samt fokus på bättre bemötande och service till företagen. Så ska Uppsala kommun förbättra företagsklimatet och bidra till 2 000 nya jobb om året.

Uppsala placerar sig idag på plats 212 av 290 på Svenskt Näringslivs ranking i företagsklimat. Företagare upplever att kommunala beslut fattas utan dialog, diskussion och samråd. Samarbetet mellan kommunen och näringslivet måste förbättras. För att fler jobb ska skapas måste det bli lättare att vara företagare i Uppsala.

– Det här handlar om att alla Uppsalabor ska ha ett jobb att gå till. Då behöver vi företag som kan skapa fler arbetstillfällen. Med de här åtgärderna kraftsamlar vi för fler jobb och växande företag. Det är extra viktigt nu när pandemin pressar både arbetsgivare och anställda, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S).

I den nya handlingsplanen har antalet åtgärdspunkter mer än halverats för att ge bättre fokus och effekt i insatserna 2021–2023. Det övergripande målet är att kommunen ska vara en förebild och bra affärspartner till näringslivet. I rena siffror handlar det om att kommunen ska bidra till att det skapas över 6 000 nya arbetstillfällen de närmaste tre åren, varav minst 70 procent i det privata näringslivet.

– Kommunen måste vara lyhörd gentemot näringslivet, de är grunden för Uppsalas välstånd och välfärd. Vi behöver underlätta för att möta behoven från näringslivet så att fler företag startar, att nya företag etablerar sig i kommunen och att tillväxt sker i befintliga företag, säger Fredrik Ahlstedt, kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen (M).

Den nya handlingsplanen har brett politiskt stöd och har tagits fram i nära dialog med näringslivsorganisationerna, företag och hela kommunkoncernen, enligt Mohamad Hassan, kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen (L).

– Vi lyssnar på våra företagares behov, inte minst i småföretag där en stor del av tillväxten sker, och vi har tagit lärdom av både vårt eget tidigare arbete och vad andra gör. Uppsala ska vara bland Sveriges topp 50 kommuner i näringslivsklimat, säger han.

Handlingsplan för Uppsala kommuns näringslivsprogram 2021–2023 är berett av kommunstyrelsens arbetsutskott och ligger för beslut i kommunstyrelsen 16 december 2020.

Läs även David Nilssons artikel om Butiksdöden i Uppsala city.

Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.