0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

STATISTIK / PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (PRV) —

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

– Sveriges topplacering visar att vi har många innovativa företag som har förstått betydelsen av att hantera de immateriella tillgångarna för att på så sätt bidra till ökad tillväxt för såväl det egna företaget som Sverige som land, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.

Rapporten utgår från antal internationella patentfamiljer (IPF), det vill säga patent för en innovation som bedömts vara av så stort värde att ansökningar om patentskydd lämnats in för två eller flera länder, under åren 2000 till och med 2018.

I Europa stod Sverige för 10,1 procent av alla internationella patentfamiljer inom den fjärde industriella revolutionens teknologier (4IR). Det ger Sverige en fjärde plats efter Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Motsvarande siffra globalt är 2,0 procent.

Räknat per miljon invånare ligger Sverige, med 524 stycken, skyhögt över det europeiska genomsnittet (95 stycken) och i världstoppen tillsammans med Finland (651) och Sydkorea (525).

De svenska patentansökningarna inom 4IR ökade med 22,6 procent årligen under perioden 2010–2018. Det är inte bara högst bland alla Europas länder (för Europa som helhet är motsvarande siffra 15,5 procent) utan dessutom högre än den genomsnittliga ökningen globalt (19,7 procent).

En stor del av förklaringen till de höga svenska siffrorna är Ericsson, som stod för 1,7 procent av alla internationella patentfamiljer inom området åren 2010-2018. Det placerar företaget främst i Europa och på en åttondeplats i konkurrensen globalt. Andra viktiga patent som har betydelse för svensk del handlar om geopositionering/geotaggning, energiförsörjning och 4IR-tillämpningar inom jordbruket.

– Patentansökningarna kan handla om allt från drönarövervakning över åkerarealer till olika lösningar för energiförsörjning som till exempel vindkraft eller nya sätt att återvinna värme. Innovationer som bidrar till hållbara samhällen och att vi tillsammans kan uppnå målen för Agenda 2030, avslutar Peter Strömbäck.

Även regionalt sticker Sverige ut när det gäller patentaktivitet kopplad till 4IR. Både Stockholm (på fjärde plats efter nederländska Eindhoven, London och München) och Malmö (på en åttondeplats) återfinns bland de viktigaste innovationsklustren i Europa. Malmö uppvisar den högsta tillväxten – 17,8 procent årligen ­– av Europas 4IR-innovationskluster.

Extern skribent: Patent- och Registreringsregistret (PRV)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.