0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

ARBETSVILKOR / UPPSALA AKADEMISKA SJUKHUS —

Nästa år får undersköterskor och skötare på Akademiska sjukhuset, som arbetar inom verksamheter där det krävs jämn bemanning dygnet runt, en ny poängbaserad arbetstidsmodell. Det står klart efter att ett nytt lokalt avtal slutits med Kommunal. I augusti började ett sådant avtal tillämpas för sjuksköterskor.

– Den nya arbetstidsmodellen ger ökad flexibilitet för både verksamhet och medarbetare samt ökad möjlighet till återhämtning. Det ska löna sig att arbeta kvällar, nätter och helger, säger HR-direktör Anna Wadenhov.

Det nya lokala avtalet med Kommunal innebär att en ny poängbaserad arbetstidsmodell införs från årsskiftet. Modellen liknar det avtal som tecknades för sjuksköterskor i mars och började tillämpas i augusti. Lite förenklat innebär det att alla pass värderas utifrån hur svåra de är att bemanna. Genom att alla pass ger poäng, inte bara arbetade nätter, ska bemanningen bli mer flexibel samtidigt som medarbetarna får ökade möjligheter till återhämtning.​

Att medarbetarna själva uttryckt önskemål om en poängmodell bedöms kunna göra det lättare både att behålla och attrahera nya medarbetare.

Anna Wadenhov betonar att både medarbetare och chefer har fått tycka till om de tidigare arbetstidsmodellerna, att man lyssnat på medarbetarna och i samarbete med ansvariga chefer tagit fram denna nya modell som bättre motsvarar behoven inom verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt.

– Det är oerhört roligt att vi nu har den nya arbetstidsmodellen på plats, en ny variant av den eftertraktade poängmodellen som våra undersköterskor och skötare har efterfrågat. Förhoppningen är att de ska få den återhämtning de behöver mellan passen, att ersättningen möter deras önskemål samt att det ska löna sig att ta extra pass på kvällar och helger, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande i sjukhusstyrelsen.

– Vi är glada att vi äntligen har ett avtal. Det har varit en lång resa med många hinder på vägen, men i dag gläds jag åt att våra medlemmar nu får en arbetstidsmodell med möjlighet till återhämtning, säger Pia Söderman, ordförande i Kommunal Uppsala.

2018 infördes de så kallade Akademiskamodellerna, som bland annat syftade till att anpassa bemanningen utifrån olika verksamheters behov och öka möjligheterna till återhämtning för sjuksköterskor som roterar dag/kväll/natt. Tanken var också att fler skulle få ta del av arbetstidsmodeller samtidigt som antalet modeller skulle minska på sjukhuset.

Under utvärderingen hösten 2018 påtalade både chefer och medarbetare behov av förändringar, framförallt inom Akademiskamodell 1 som används inom verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt. Modellen ansågs inte tillräckligt flexibel och saknade tillräckligt med incitament i form av arbetstidsförkortning för dem som arbetar mycket nätter och tar många helgpass.

FAKTA: Ny poängbaserad arbetstidsmodell för undersköterskor och skötare på Akademiska sjukhuset:

  • Omfattar undersköterskor och skötare som arbetar i verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt.
  • Införs under 2021.
  • Innebär att tiden man arbetar poängsätts. Alla pass ger poäng och värderas utifrån hur svåra de är att bemanna.Kvällar, nätter och helger är mer värda än vardagar och dagtid.
  • Varje schemaperiod har ett bestämt antal poäng som ska uppnås.
  • Ger ökad flexibilitet för såväl medarbetare som verksamheten.
  • Ger medarbetare ökad möjlighet till återhämtning

Extern skribent: Akademiska sjukhuset (UAS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.