0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

SANITET / LOKALVÅRD / SVERIGES ALLMÄNNYTTA —

Det tar tre gånger så lång tid att städa en stortvättstuga i ett miljonprogramhus som tvättstugan i ett hus från 1950-talet. Och det tar nästan dubbelt så lång tid att städa entrén i ett sekelskifteshus jämfört med ett hus byggt på 2000-talet. Det visar Sveriges Allmännyttas städnyckeltal – ett nytt verktyg för att bedöma rimliga städtider för olika hustyper.

Städtiden av olika delar i ett hus kan skilja avsevärt beroende på när huset är byggt. En entré i ett äldre hus kräver exempelvis längre städtid än i ett hus från 2000-talet. De nya nyckeltalen, som inkluderar ett digitalt kalkyleringsstöd för egna beräkningar, ska göra det enklare för de bostadsbolagen att bedöma vad som är rimliga städtider. Både när det gäller anbud från entreprenörer och för att planera bemanningen om städningen sköts i egen regi.

– Otaliga trappor, hissar och entréer städas varje dag i allmännyttans hus och städkvaliteten är avgörande för hyresgästernas trivsel. Med nyckeltalen är det enkelt att se tidsåtgång och vilken bemanning som behövs, säger Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta.

Nyckeltalen redovisas för fem hustyper från olika tidsperioder; sekelskifteshus (1800/1900-talet), 1950-talshus, miljonprogramshus (1965–75), 1980–1990-talshus och 2000–2010-talshus.
Två olika beräkningsmetoder används:

  • Städtider mätt i minuter för olika delar av en fastighet (entréer, trappor, hissar, tvättstugor, toaletter, källargångar och vindsgångar).
  • Städtider mätt i hur många kvadratmeter – uppdelat på de olika ytorna ovan som hinner städas på en timme.

– Båda metoderna visar att städtiden skiljer sig åt beroende på när husen är byggda. Tiden är en viktig parameter om det är 50 eller 100 trapphus med tillhörande allmänna utrymmen som ska städas, säger Anna Lackman, expert fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta.

För att få fram en totaltid, så måste förberedelsetid, gångtid mellan portar i samma byggnad och restid mellan bostadsområden adderas till nyckeltalen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.