0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

SARS-COV2-VIRUSET / LÄNSSTYRELSEN I C LÄN —

Covid-19 har bidragit till en påskyndad minskning av kontanter i samhället. Samtidigt har svenskarnas motivation till att lära sig digital teknik ökat under året. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen som presenterades den 1 december.

Länsstyrelsens nya rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020”, visar att tillgången till grundläggande betaltjänster är god i Uppsala län som helhet. Länsstyrelsen ser däremot att coronapandemin haft en negativ effekt på kontantinfrastrukturen.

– Under våren har flera banker och butiker begränsat sina öppettider och antalet kunder som får vistas i lokalerna. Vissa har valt att stänga helt. I vår enkät svarar många handlare att de har hanterat färre kontanter under våren och sommaren, jämfört med föregående år. Några har även pausat sin kontanthantering helt, säger Ted Bergman, processledare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Länsstyrelsens rapport visar också att tillgången till betaltjänster varierar beroende på ålder, ekonomiska förutsättningar, språk- och funktionsförmåga och var i länet du bor. För äldre personer har betaltjänstsituationen försämrats under året, då det blivit svårare att betala kontant.

– Pensionärsföreningarna berättar att många äldre inte känner sig trygga på internet och att det är dyrt att bli mer digital, säger Matilda Markne som jobbar med betaltjänster på Länsstyrelsen Uppsala län.

Samtidigt verkar den digitala delaktigheten bland äldre ha fått en skjuts framåt under året.

– Andra äldre säger att de på grund av pandemin tagit steget att installera Swish eller lärt sig handla mat online, fortsätter Matilda Markne.

Länsstyrelsen bevakar tillgången till betaltjänster och planerar att genomföra två projekt för att öka den digitala delaktigheten i länet. Målgrupperna är äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Insatserna planeras under 2021 och 2022 och genomförs i samverkan med Regionbiblioteket vid Region Uppsala.

__________________________________________
Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2020-12-01

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.