0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

UPPSALA / KOMMUNIKATION / BUSS —

I mitten av december öppnas framdörrarna på en del av UL:s bussar. Det gäller bussar som fått godkänt barriärskydd av arbetsmiljöverket. På bussar med detta skydd ska påstigning framöver ske genom framdörrarna.

Initialt är det två av Nobinas bussmodeller som blivit godkända vilket motsvarar hälften av de bussar som kör regiontrafik åt UL. För bussar i övrig trafik arbetar operatörerna med att få motsvarande skydd godkänt för respektive bussmodell. Det långsiktiga målet är att helt återgå till påstigning fram och avstigning bak, för att underlätta flödet i bussarna samt göra det möjligt att kommunicera med förarna och använda biljettmaskinen.

– Den viktigaste åtgärden för att kunna öppna framdörrarna har varit, att få fram ett smitt- och trafiksäkert barriärskydd för både förare och resenär. Ett viktigt steg mot en mer hållbar kollektivtrafik, där det är lätt att göra rätt och där man åter kan interagera och få service av våra förare, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

NU KAN MAN BLIPPA IGEN – PÅ VISSA BUSSAR

Genom att resenärer nu återigen kommer gå på genom framdörrarna och av genom bakdörrarna kommer det vara lättare att hålla avstånd vid av- och påstigning eftersom man slipper trängas i bakdörrarna. Dessutom kommer föraren enklare kunna se när bussen har tillräckligt med passagerare.

Resenärerna har inte kunnat blippa sitt UL-kort eller köpa enkelbiljetter så länge framdörrarna varit stängda eftersom biljettmaskinen sitter vid framdörren men det kommer fungera på de bussar där påstigning sker genom framdörren.

Eftersom barriärskyddet inte kommer finnas på samtliga UL:s bussar direkt kommer det finnas en del bussar som har påstigning fram och andra bussar som har påstigning genom bakdörren samtidigt i trafik. Det kommer synas tydligt på bussarnas dörrar var man ska gå på för att underlätta för resenärerna.

– Kollektivtrafiken behövs i ett fungerande samhälle, det har blivit än mer tydligt de senaste 9 månaderna. För att vi inte ska behöva dra ner på trafiken i framtiden behövs det möjlighet att visera biljetter så det är positivt att framdörrarna åter kan öppnas, säger Nikodemus Kyhlen, marknadschef UL.

______________________________________________
Extern skribent: Trafik och samhälle, Region Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.