0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

CORONAPANDEMIN / AKADEMISKA SJUKHUSET —

Drygt 8 000 människor i Sverige lever med hiv. Tack vare effektiva läkemedel behöver ingen bli sjuk i sin hivinfektion. Europeisk statistik visar dessutom att välbehandlade hiv-patienter inte drabbats av svår covid-19 i högre utsträckning och således inte ses som riskgrupp. Situationen är dock inte lika ljus i hela världen och temat för Världsaidsdagen 1 december är Global solidaritet och delat ansvar.

– Det är glädjande att hiv-patienter i Sverige och övriga Europa, som följer sin behandling enligt ordination, inte fallit ut som riskgrupp för svår covid-19-infektion, säger Helena Berggren, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, ansvarig för hiv-mottagningen.

Humant immunbristvirus (hiv) är ett så kallat retrovirus. Det upptäcktes på 1980-talet och har fått en global spridning. Idag lever cirka 38 miljoner män, kvinnor och barn med hiv. Infektionen går inte att bota, men bromsmediciner kan förhindra att hiv utvecklas till den dödliga sjukdomen aids (förvärvat immunbristsyndrom).

– Tack vare biomedicinsk forskning och framgångsrik läkemedelsutveckling finns idag en rad effektiva antiretrovirala läkemedel,där det mest använda i Sverige är så kallade integrashämmare, som effektivt hejdarsjukdomsförloppet hos personer med hiv-infektion, säger Helena Berggren och fortsätter:

– Det avgörande är naturligtvis att man har tillgång till den relativt dyra behandlingen, vilket inte är fallet i många låginkomstländer. I Sverige där alla med hiv får antiretrovirala läkemedel kostnadsfritt är utmaningen snarare att minska stigmat så att människor med hiv får bra förutsättningar att vara öppna med sin infektion, orka acceptera livslång daglig behandling och därmed inte riskera att missa några doser. Om man inte tar alla doser kan mutationer ske som leder till resistens mot läkemedlen.

I dagarna godkänns den första läkemedelskombinationen som kan ges som en intramuskulär injektion varannan månad, och därmed ta bort behovet av dagligt tablettintag.

– Behandlingen kommer bara att bli aktuell för ett fåtal personer i början och dessutom vara mycket kostsam. Men detta visar hur effektiv forskning ständigt ligger ett steg före och leder till att nya läkemedel utvecklas som är ännu effektivare eller har andra angreppspunkter, framhåller Helena Berggren.

Hon påminner samtidigt om hur viktigt det är att sprida kunskapen att människor i Sverige och övriga västvärlden kan leva ett normalt liv med hiv idag, vilket också bidrar till att minska stigmat.

– Enligt smittskyddslagen är man inte skyldig att upplysa om sin smitta eftersom man enligt stora internationellastudier inte är smittsam om man har välbehandlad hiv. Då sprids inte sjukdomen via sexuellt umgänge. Man kan föda barn vaginalt och har i princip normal förväntad levnadstid. Utmaningen är att öka tillgången på effektiva bromsläkemedel över hela världen. Här har covid-pandemin satt fokus på hur sårbara grupper som till exempel unga kvinnor med hiv drabbas värre på grund av sämre tillgång till livsviktig sjukvård, därav årets tema global solidaritet och delat ansvar (Global solidarity and shared responsibility). Ju fler människor med hiv som får behandling, desto färre kommer att smittas, avrundar hon.

______________________________________________
Extern skribent: Akademiska sjukhuset (UAS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.