0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

FÖR- OCH GRUNDSKOLA / UTOMHUSMILJÖ / UPPSALA KOMMUN —

Idag beslutade kommunstyrelsen att anta Riktlinje för utemiljöns yta och kvalitet vid förskola och grundskola i Uppsala kommun. Riktlinjen är en av åtgärderna som ska möta upp de nya kraven på kommuner sedan Barnkonventionen blev lag i januari 2020.

Den nya riktlinjen för utemiljöns yta och kvalitet vid förskola och grundskola är ett planeringsstöd för att säkerställa tillräckligt stora friytor med god kvalitet för lek och lärande, fysisk aktivitet och återhämtning.

– Vi har tyvärr sett en trend av minskade ytor för barn och unga. Men när Uppsala utvecklas ska vi inte tumma på barnens utemiljö. Nu ser vi till så att våra barn även i framtiden har bra skolgårdar och ytor för lek, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

De riktlinjer som har funnits fram till nu har inte alltid följts vilket har lett till att friytorna på förskolor och skolor blir allt mindre när staden förtätas. Riktlinjen har tagits fram av berörda nämnder och bolag för ett koncerngemensamt mål och kommer att underlätta planeringen av framtida förskolor och grundskolor. Den nya riktlinjen ska inte bara säkerställa tillräcklig friyta per barn utan innefattar även ett tydliggörande av god kvalitet på gårdarna.

– Barn och elever tillbringar mycket tid på förskolegårdar och skolgårdar, därför är det viktigt att dessa håller god kvalitet och är tillräckligt stora. Bra utemiljöer uppmuntrar till lek och lärande samtidigt som det stimulerar barnens utveckling. Den nya riktlinjen är en stor förbättring mot de 15 till 20 kvadratmeter per barn som blivit utfallet de senaste åren, säger Helena Hedman Skoglund (L), utbildningsnämndens ordförande.

Kommunen är indelad i tre zoner där riktlinjerna har olika ytkrav. De flesta förskolor kommer att byggas i zon 2 där riktlinjen för förskola blir 30 kvadratmeter per barn. För att göra riktlinjen realistisk att genomföra anpassas ytan till tillgången på mark i olika lägen i staden.

Riktlinjen ersätter Riktlinjer för utemiljö i förskola och grundskola i Uppsala kommun, som antogs av fastighetsnämnden 3 mars 2011.

_______________________________
Extern skribent: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.